Sarah Timperman, Stéphanie Perrin, 1942-1944. De Kazerne Dossin te Mechelen. Getuigen vertellen..., 2013. (nr. 2)

dvd dossinDe documentaire 1942-1944. De kazerne Dossin te Mechelen. Getuigen vertellen… is het tweede deel uit de verzameling ‘Archiefverhalen’ van de vzw Auschwitz in Gedachtenis. De film is gebaseerd op getuigenissen die werden verzameld door Stichting Auschwitz.
 
De kazerne Dossin in Mechelen werd vaak beschouwd als de wachtkamer naar de dood. Zij was voor vele Joden die in België leefden, het begin (het uitgangspunt van het proces) van de deportatie en de uitroeiing. Zeven getuigen vertellen elk hun eigen herinneringen aan de kazerne Dossin: Natan Ramet en Félix Gutmacher werden gedeporteerd net nadat de kazerne in gebruik werd genomen; Leon Leit en Dounia Sadowski moesten er maandenlang hun onzekere lot afwachten; Régine Krochmal werd aangehouden en opgesloten als Joods verzetsstrijdster; Bénita Hirschfeld en Hélène Rajzner werden gebruikt als Joods personeel in de kazerne. Elk van hen levert ons een unieke en persoonlijke getuigenis, maar gebundeld vormt het een getuigenis van hun gemeenschappelijke beproeving.

De film werd gemaakt door Sarah Timperman en Stéphanie Perrin van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, en is te koop aan € 12,50.

De getuigen spreken Frans maar worden ondertiteld in het Nederlands en in het Engels.