Filmclub “Verdoken beelden” 2015

flyer cine club nl

De vzw Auschwitz in Gedachtenis startte een nieuw project in de vorm van een filmclub onder de titel “Verdoken beelden” in Cinema AVENTURE in Brussel.


2015 werd voor Stichting Auschwitz een filmjaar!



 





  


 


 




LORE – Cate Shortland (2012/Duitsland-Australië-Verenigde Koninkrijk)

lore nlKort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog zal een gezin van vijf broers en zussen, verlaten door hun nazi-ouders die gearresteerd werden door de geallieerden, van het zuiden van Duitsland naar het noorden trekken om toevlucht te zoeken bij hun oma in de buurt van Hamburg. Tijdens deze reis ontmoeten ze vrienden en vijanden en Lore begint zich vragen te stellen bij de waarheden van haar opvoeding.
Met: Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina, Nele Trebs...


  


 




EVERYTHING IS ILLUMINATED – Liev Schreiber (2005/USA/106 min.)


cineclub2-nl smJonathan Safran Foer is een verzamelaar van herinneringen. Bij de dood van zijn grootmoeder komt Jonathan in het bezit van een zeer oude foto om toe te voegen aan zijn collectie: zijn grootvader vergezeld door een jonge Oekraïense tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo start het avontuur van een jonge Jood in de Verenigde Staten die naar Oekraïne reist op zoek naar Augustine, de vrouw die zijn grootvader Safran in 1942 gered heeft van de nazi's.
Met: Elijah Wood, Eugene Hutz, Jonathan Safran Foer...


  


 




PHOENIX – Christian Petzold (2014/Duitsland/98 min.)


cineclub3-nl smDe film speelt zich af in Duitsland in de herfst van 1945. Nelly Lenz, een jonge Joodse vrouw, ontsnapt aan de dood in de kampen, maar heeft er ernstige letsels aan overgehouden op lichaam en gezicht. Gezichtsreconstructie stelt haar in staat om haar wonden te genezen, maar zij is compleet onherkenbaar geworden. Afgezien van Lene, haar beste vriendin, weet niemand dat Nelly nog in leven is. Nelly gelooft Lene niet wanneer deze zegt dat het haar ex-man is die haar verraden heeft aan de nazi's en ze begint alleen een zoektocht naar Johnny.
Met: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf...


  


 




THE READER – Stephen Daldry (2008/Duitsland-USA)


cineclub4-nl-readerIn Neustadt, in 1958, kent een middelbare schoolstudent van 15 jaar, Michael Berg een verhouding gedurende een zomer lang met Hanna Schmitz, een werkneemster van een trambedrijf, die twee keer zo oud is als hij. Ze vraagt hem om voor haar voor te lezen bij elk van hun ontmoetingen. Na het verkrijgen van een promotie naar een kantoorbaan, verdwijnt Hanna zonder enige waarschuwing. Hij zal haar pas terugzien in 1966. Hij is dan student rechten en is voorbestemd om advocaat te worden. Een van zijn leraren neemt hem, samen met enkele vrienden, mee om het proces van de voormalige SS-bewakers (Aufseherin) van Auschwitz bij te wonen. Daar ontdekt hij met verbazing dat Hanna een van de verdachten is, van wie hij nooit meer iets hoorde.
Met: Kate Winslet, Ralph Fiennes, Lena Olin...