Panneaux de 'expositionDeze reizende tentoonstelling bestaat uit 28 panelen.

Inhoud

Hans Mayer is een Joodse Oostenrijker die in de jaren 1930 op jonge leeftijd wordt opgemerkt in het Weense intellectuele milieu. Vervolgd door de antisemitische geest die er heerst, wijkt hij uit naar België. In 1938 vestigt hij zich in Antwerpen. Op het ogenblik dat de oorlog uitbreekt, wordt hij echter het land uitgezet en geïnterneerd in de Franse kampen van Saint-Cyprien en Gurs nabij de Spaanse grens. Er volgen ontsnappingen en arrestaties en weer ontsnappingen en nieuwe arrestaties. Hij slaagt erin terug te keren naar België en sluit zich aan bij het Verzet. Hij wordt andermaal aangehouden en gefolterd door de Gestapo in het Fort van Breendonk, alvorens via de Kazerne Dossin te worden gedeporteerd naar Auschwitz. Hij zal het kamp overleven en besluit zijn leven verder te zetten in Brussel in plaats van in zijn geboorteland Oostenrijk.

Midden jaren 1960 wordt hij onder zijn nieuwe naam Jean Améry (een anagram van zijn geboortenaam) bekend met zijn talrijke essays en romans die de naziterreur, de judeocide en de wreedheden van de 20e eeuw in een literair en filosofisch daglicht stellen. Zij evenaren de werken van Primo Levi, Elie Wiesel en Imre Kertész, voor wie hij een voorbeeld wordt.

Hij geldt als een absolute referentie in het domein van de analyse van het verband tussen beschaving en barbaarsheid in de 20e eeuw.
 
Medecommissarissen: I. Heidelberger-Leonard & P. Mesnard
Historisch assistent: Johan Puttemans
Reservatie: Georges Boschloos

 

Voor inlichtingen graag contact opnemen met Georges Boschloos:

Tel.: +32 (0)2 512 79 98 – Contact per e-mail