opstand auschwitzAan de hand van talrijke onuitgegeven getuigenissen en geschreven bronnen reconstrueert dit werk de dramatische gebeurtenissen van de opstand van het Sonderkommando van Auschwitz tegen de SS - bewakers op 7 oktober 1944.

Meer dan een miljoen mensen werden in Auschwitz - Birkenau door de nazi's vermoord. Het waren voor het merendeel Joodse gevangenen, die het Sonderkommando bemanden en die de slachtoffers uit de gaskamers dienden te halen om vervolgens hun lijken te verbranden in de crematoria. Als kroongetuigen van deze massamoord, waren hun dagen uiteraard geteld.

Op 7 oktober 1944 kwamen ze in opstand tegen hun beulen, ze stichtten brand in de crematoria, konden enkele bewakers doden en enkelen onder hen sloegen op de vlucht. Niet ver van Birkenau werden ze desondanks gevat en geëxecuteerd. Tussen het moment dat de eerste steen naar de bewakers werd gegooid en de verbranding van het laatste lijk van de opstandelingen, verliepen welgeteld twaalf uren.

Gedurende drie decennia hebben de historicus Gideon Greif en de journalist Itamar Levin met overlevenden gepraat en de geschriften van gevangenen onderzocht. Hun boek gaat in op de verschillende plannen voor opstanden die nooit het licht zagen, op het verloop van de effectieve opstand en de onmiddellijke gevolgen voor de overlevenden. Op deze manier eren de auteurs deze unieke gebeurtenis in de geschiedenis van Auschwitz.

Gideon Greif, Itamar Levin, Opstand in Auschwitz: De opstand van het Joodse Sonderkommando op 7 oktober 1944, 2016, 340 p.

ISBN: 978-2-9600926-7-7

Prijs: € 20,00

Onlinebestelling