De vzw Auschwitz in Gedachtenis vertoont in 2019 voor de vijfde keer een reeks films in de Brusselse Cinema AVENTURE. Dit jaar is het thema “Propaganda”. De vijfde film is THE GREAT DICTATOR.


We zetten de filmclub “VERDOKEN BEELDEN” dit jaar voort met zes nieuwe filmvertoningen:

banner verdoken beelden 2019 web

Noteer volgende datum voor de vierde vertoning van de filmclub:

THE GREAT DICTATOR – Charles Chaplin (1940 – Verenigde Staten – 125 min.)


great dictator nl webDeze film, bedacht vóór de toetreding van de VS tot de Tweede Wereldoorlog, was de commercieel meest succesvolle prent van Charles Chaplin en liet de Amerikaanse publieke opinie overhellen ten gunste van de Europese democratieën op een moment dat alleen het Verenigd Koninkrijk zich nog steeds verzette tegen nazi-Duitsland.

Hij wordt openlijk geïnspireerd door het naziregime van Hitler. De Duitse regering had ook formeel geprotesteerd tegen de verdeling ervan en verzocht de stopzetting van het project dat Chaplin enthousiast wist te voltooien, ondanks de druk.
De dictator Adenoid Hynkel, gespeeld door Chaplin, is grotendeels geïnspireerd door Hitler en het karakter van Benzino Napoleoni (gespeeld door Jack Oakie) werd geïnspireerd door Benito Mussolini.

Hoewel vroeg in het begin van de Tweede Wereldoorlog gedraaid, anticipeert de film op de mogelijkheid van een nieuwe oorlog in Europa, terwijl hij waarschuwt voor de brutaliteit van het naziregime. De dictator stelt het nazisme voor als een dodelijk gevaar, zowel voor de Joodse gemeenschappen in Europa, als voor de hele mensheid en voor de democratie.

Met: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie ...

Trailer


Praktisch:

Alle voorstellingen vinden plaats om 19u30 in:
CINEMA AVENTURE
Centrumgalerij
Kleerkopersstraat 15
1000 Brussel

Prijs: € 6,00

U hoeft niet te reserveren voor deze vertoning. Het volstaat uw ticket aan de kassa te kopen net vóór het begin van de film.

Meer informatie over de filmclub 2019