De vzw Auschwitz in Gedachtenis en de Stichting Auschwitz organiseren in de Botanique, op woensdag 22 februari om 20u00, de voorstelling van de documentaire film 1930-1942. Herinneringen aan een joods verleden in de wijk Marollen-Zuidstation. Brussel van Marta Marín-Dòmine.


marolles_1

 

1930-1942. Herinneringen aan een joods verleden in de wijk Marollen-Zuidstation. Brussel, is een franstalige documentaire, die tot stand kwam door een aantal getuigenissen uit de jaren ’80, gerealiseerd door de Stichting Auschwitz, van mensen die de nazikampen overleefden.

 

Zes geadopteerde ‘maroliens’ waarvan de families hun geboorteland Polen ontvluchtten, door het snel groeiende antisemitisme welk er heerste, Joseph Berman, David Blum, Hélène Gangarska, Baron Maurice Goldstein, Henri Kichka en Maurice Pioro, laten u kennis maken met hun afgelegd traject.

 

Wij volgen hun integratie in de wijk langsheen hun dagelijks werk, hun vrije tijd en hun politiek engagement. Ze beschrijven de werkelijkheid van de noodlottige periode in ons land, gaande van de uitvoering van de Belgische anti-jood wetten tot de razzia’s vanaf 1942 die, via de Dossin kazerne in Mechelen, geleid hebben tot de deportatie naar Auschwitz, waar de meerderheid van de Belgische joden vermoord werden.

 

marolles_2

 

Bij deze bent u vriendelijk uitgenodigd op deze voorstelling welke zal doorgaan in de zalen van de Botanique, Koningsstraat 236, te 1210 Brussel.

De voorstelling zal worden gevolgd door een debat.

           logo_fwb