Vzw Auschwitz in Gedachtenis en Stichting Auschwitz hebben het genoegen u uit te nodigen op het colloquium dat zij organiseren op zaterdag 3 en zondag 4 november te Brussel: 75 jaar na AKTION REINHARDT - AKTION ERNTEFEST


colloquium aktion reinhardt erntefest web
Op 3 en 4 november 1943 werd Aktion Erntefest, het ‘oogstfeest’, bevolen, waarmee het einde werd ingeluid van de genocide op de Joden in Polen, Aktion Reinhardt genaamd. Onder de hermetische naam schuilt een verschrikkelijke massamoord: het ‘feest’ van de oogst vermoordde maar liefst 42 000 mensen (de grootste massamoord van de Tweede Wereldoorlog) en werd bevolen door Heinrich Himmler om de Aktion Reinhardt af te sluiten, die ongeveer 1,7 miljoen Joden zag omkomen in de gaskamers van Bełżec, Sobibór, Treblinka en Majdanek. De Joden die ‘ontsnapten’ aan de gaskamers werden doodgeschoten in Majdanek, Trawniki en Poniatowa op die twee noodlottige dagen van 3 en 4 november 1943.

Precies 75 jaar na de gebeurtenissen wil het colloquium de balans opmaken van het lopend onderzoek naar Aktion Reinhardt, een historisch gegeven dat de afgelopen tien jaar onder Holocausthistorici meer in de belangstelling is komen te staan, mede dankzij de archeologische ontwikkelingen op de verschillende betrokken locaties. Er is al een lange weg afgelegd sinds het baanbrekende onderzoek van Yithzak Arad, Belzec, Sobibor, Treblinka: the Operation Reinhard Death Camps dat in 1987 verscheen. We komen ook terug op wat er is gebeurd met de directe getuigen (overlevenden van de moordcentra en beulen) nadat de Aktion Reinhardt was voltooid. Afgezien van de genocide op Joden en Roma en Sinti in Polen, die zij vertegenwoordigt, had deze actie tot slot een – minder bekend – economisch doel, dat nog onderzocht moet worden.

De interventies worden vertaald door vertaler-tolken Nederlands – Frans – Engels

Dossier (pdf)


Programma:

Zaterdag 3 november 2018

Zondag 4 november 2018


Praktisch:

Zaterdag 3 en zondag 4 november 2018 (van 9 uur tot 16 uur en van 9u30 tot 17 uur)

Locatie: Espace Jaqmotte
Enabel conferentiecentrum
(Zaal Tanganyika)
Hoogstraat 139
1000 Brussel

Gratis toegang, reservatie gewenst: