Met immense droefheid vernamen wij het overlijden van Paul Sobol op de avond van 17 november.


paul sobol 2015


Paul Sobol getuigde sinds het einde van de jaren tachtig. Hij begeleidde tientallen studiereizen van Stichting Auschwitz, waarvan hij lid was van de raad van bestuur. Op 17 december, een maand na zijn dood, zal Stichting Auschwitz hem in een korte film eren.Paul Sobol is op 17 november 2020 overleden. Hij zal gemist worden.
Telkens als hij zijn nuchtere en precieze getuigenis met de leerlingen deelde, vroeg hij hen de ogen te sluiten, zodat ze zich de jongeman die in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd beter konden voorstellen.
Als discrete overlevende begon hij in de jaren tachtig te getuigen en begeleidde hij talloze studiereizen naar Auschwitz en Birkenau. Dankzij hem werden duizenden leerlingen uit België, Luxemburg en Frankrijk op hun beurt ‘getuigen van getuigen’.
Deze onvermoeibare spreker nam deel aan de Treinen der 1000 in 2012 en 2015.
In Vlaanderen werd hij pas bekend voor het grote publiek in 2020, toen zijn verhaal werd opgenomen in de documentaireserie De kinderen van de Holocaust.
Paul Sobol rust nu aan de zijde van zijn echtgenote, Nelly (Vandepaer), de vrouw voor wie hij levend terugkeerde uit Auschwitz.
In dit kortfilmpje (in het Frans) vindt u een samenvatting van zijn parcours.