Op 19 april 1943 werd de trein van de Kazerne Dossin in Mechelen naar Auschwitz tot stoppen gebracht door drie jonge verzetsstrijders. Het ging om het 20ste konvooi met 1 631 joden aan boord die tot uitroeiing gedoemd waren. Het gewapende verzet had hun plan afgekeurd omdat ze het te gevaarlijk vond en dus besloten zij het met hun drieën en met kleine middelen zelf te doen. Ze slaagden erin 17 mensen te bevrijden vooraleer de Duitse bewakers begonnen te vuren. Youra ‘Georges’ Livschitz, Jean Franklemon en Robert Maistriau kenden elkaar sinds hun schooldagen in het Atheneum van Ukkel en door hun bezoeken aan de studentenraad van de ULB. Youra werd geboren in Kiev in 1917 en behaalde via de Centrale Jury zijn diploma als geneesheer in 1942, na het sluiten van de universiteit.

 

De drie vrienden werden opgepakt. Jean en Robert werden gedeporteerd naar Duitsland maar overleefden de oorlog. Youra kon ontsnappen uit de gebouwen van de Gestapo aan de Louizalaan maar werd later weer aangehouden door verklikking en werd na een verblijf in Breendonk doodgeschoten op 17 februari 1944.

 

Zijn oudere broer Choura ‘Alexandre’ werd geboren in Munchen in 1911 en werd ingenieur na te hebben gestudeerd aan de universiteit van Gent. Hij was hoofd van een groep gewapende verzetsstrijders. Hij werd gekwetst tijdens een actie en ook hij werd verklikt en samen met zijn broer opgepakt en naar Breendonk afgevoerd. Hij werd acht dagen voor zijn broer doodgeschoten.

 

Om de herinnering aan deze twee helden levend te houden, werden op 23 oktober 2013 twee tegels met hun naam en noodlot erin gedrukt, in het voetpad gelegd voor de ingang van de Brugmanlaan 247 in Ukkel. Dit was hun laatste vrij gekozen verblijfplaats.

 

livschitz 1   livschitz 2

 

livschitz 3   livschitz 4

Copyright: Georges Boschloos / Stichting Auschwitz - vzw Auschwitz in Gedachtenis