Vzw Auschwitz in Gedachtenis - Stichting Auschwitz  nodigt u uit deel te nemen aan de reeks activiteiten aangeboden in het kader van het project “Remember75” (films, toneelstukken, concerten, conferenties en historische stadswandelingen) die zij organiseert van 26 januari tot en met 10 mei 2020.


remember75-bandeau-web


Op 17 januari 1945 valt het Sovjetleger Warschau binnen. Himmler beveelt de evacuatie van Auschwitz. Tienduizenden gedeporteerden beginnen aan de ‘dodenmarsen’ met bestemming andere concentratiekampen. Velen sterven onderweg. Tien dagen later, op 27 januari 1945 komt het Rode leger aan in het bijna verlaten kamp van Auschwitz. Die datum wordt herinnerd als de dag van de bevrijding van het kamp dat de geschiedenis zal ingaan als het symbool van de Shoah.

Alhoewel de bevrijding van België stapsgewijs plaatsvindt tussen september en november 1944, is het pas op 8 mei 1945 dat Duitsland officieel capituleert, waardoor in Europa een einde komt aan de Tweede Wereldoorlog.

Vzw Auschwitz in Gedachtenis wil zijn kennis, zijn jarenlange ervaring en zijn verworven expertise sinds 40 jaar aanwenden om deze twee data in 2020 herdenken als de 75ste verjaardag van bevrijding en vrede door een hele reeks activiteiten: tussen 26 januari en 10 mei 2020, stellen wij u gedurende 15 weekends, een aantal fictie- en documentairefilms, een aantal toneelstukken, concerten, conferenties en historische stadswandelingen voor.

De toegang tot alle activiteiten is gratis.

Details en reservaties via de website Remember75.be.

 
AANKONDIGING: Programma van de filmvoorstellingen van de volledige reeks documentaires uit onze collectie “Archiefverhalen” (pdf)