De vzw Auschwitz in Gedachtenis organiseert op vrijdag 5 december tussen 17u en 19u een rondetafelgesprek over de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

De opsluiting van homoseksuelen onder het naziregime is een historisch feit dat geruime tijd weinig aandacht kreeg. Tot voor kort wisten we zelfs niet hoeveel mensen juist werden gedeporteerd naar de kampen op verdenking van homoseksualiteit. Sinds een twintigtal jaar zien we echter een toename van historisch onderzoek rond het onderwerp. Hoewel het verhaal vandaag min of meer gekend is bij het brede publiek, bestaat er nog steeds onduidelijkheid over de “roze driehoeken”. Met dit seminarie willen we in de eerste plaats een stand van zaken opmaken van de historische kennis: waarom en volgens welke mechanismen werden homoseksuelen vervolgd in nazi-Duitsland? Wat gebeurde er in de bezette landen? Welk statuut hadden homoseksuelen in de concentratiekampen?


Daarnaast willen we inzicht krijgen in de manieren waarop de vervolging van homoseksuelen wordt herdacht. Al decennialang ijveren militanten en verenigingen ervoor dat homoseksuelen erkend worden als slachtoffers van het nazisme, maar ze krijgen tegenwind van overheden en andere gedeporteerden (Joden, politieke gevangenen, verzetsleden). De vervolging van homoseksuelen onder Hitler is een belangrijk onderdeel gaan vormen van de homoseksuele identiteit, en de roze driehoek werd zelfs het symbool van de homo-emancipatie in de jaren zeventig.
Hoe, waar en wanneer kreeg de herinnering aan deze gebeurtenissen vorm? Hoe was/is de situatie in België?

 

flyer recto 5-12


We nodigden twee specialisten uit om op deze vragen te antwoorden:

In samenwerking met vzw Tels Quels.

tel quels

 

Flyer voor en achterzijde (pdf)

 

Praktisch:

Vrijdag 5 december 2014 van 17u tot 19u
PointCulture Brussel
Koningsstraat 145 (ingang via Bischoffsheimlaan)
1000 Brussel