De studiedag georganiseerd door Stichting Auschwitz en de vzw Auschwitz in Gedachtenis in de Koninklijke Bibliotheek van België zal gaan over 'De zetel van de Gestapo in Brussel – Erkenning en bewaring' en zal de verschillende mogelijkheden tot klassering van de bezette gebouwen nagaan.


gestapo

 

Drie gebouwen van de Louizalaan op de nrs. 453, 347 en 510, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen door de Duitse veiligheidsdiensten (Sicherheitspolizei en Sicherheitsdienst), meer bekend onder de naam Gestapo. Niets wekt de aandacht van de voorbijganger over de geschiedenis van deze gebouwen, ware het niet het gedenkteken gewijd aan Jean de Sélys Longchamps en een plakkaat op de gevel van nr. 453. Deze sinistere locatie maakt deel uit van de meest belangrijke en meest kenmerkende, aangezien ze huisvesting gaf aan de breinen die achter de arrestaties van verzetsleden en van waaruit de deportaties in België en Noord-Frankrijk werden georganiseerd. Verscheidene getuigenissen van overlevenden geven ons weer wat er, tussen ondervragingen en tortuur, hier plaatsvond.

 

De voormiddag van de studiedag zal gaan over de geschiedenis van de zetel van de Gestapo te Brussel evenals enkele van zijn vertakkingen en afhankelijkheden in België en Noord-Frankrijk. De namiddag zal gewijd worden aan de bewaringsmogelijkheden van de inscripties die in de kelders van de gebouwen terug te vinden zijn, deze inscripties zijn van de hand van de slachtoffers van de bezetter.

 

De studiedag zal plaatsvinden op vrijdag 21 oktober 2011 in de Koninklijke Bibliotheek van België (Auditorium Lippens).

 

Voorstelling en gedetailleerd programma van de studiedag op 21 oktober 2011 (pdf)

 

 

Video's van de interventies