Stichting Auschwitz - Inhoudstafel, samenvattingen en integrale teksten nr. 116
In Memoriam Baron Paul HALTER nl

Bestel het volledige nummer

 

 

Editoriaal:  Glorie en cultuur: de verkiezing van ‘Miss Holocaust’ (pdf)

 

Dossier: Herdenkingsreizen

Onder leiding van Frédéric Crahay

 

Frédéric Crahay (Historicus, vzw Auschwitz in Gedachtenis): Présentation (pdf)

 

Laurence van Ypersele (Katholieke Universiteit Louvain-la-Neuve): Tourisme de mémoire, usages et mésusages: le cas de la Première Guerre mondiale (pdf) [Herinneringstoerisme, gebruik en misbruik: de Eerste Wereldoorlog]

  • De ruïnes en slagvelden van de Eerste Wereldoorlog werden meteen allegorieën van de lichamen van de strijders en het verdriet van de natie. De beelden van de ramp, door de propaganda verspreid om de vijand te beschuldigen, werden het zichtbare symbool van het nationale offer. Maar onmiddellijk na het conflict ging het toerisme pas echt van start, via een tegenstrijdige en dubbelzinnige logica. Families en oud-strijders kwamen op bedevaart naar de plekken waar hun naasten waren gesneuveld, nieuwsgierigen kwamen op soms ongezonde wijze hun verbeelding toetsen aan de realiteit ter plaatse, terwijl de slachtoffers dankzij de bijdrage van die pelgrims en nieuwsgierigen hoopten de plek waar ze leefden weer sneller te kunnen opbouwen.
 

 

Sarah Hodgkinson (University of Leicester, Engeland): The concentration camp as a site of ‘dark tourism’ (pdf) [Het concentratiekamp als oord van ‘thanatoerisme’]

  • In het artikel buigt de auteur zich over de groeiende markt van de reizen naar voormalige naziconcentratiekampen. Ze laat de recente literatuur over ‘dark tourism’ de revue passeren en past het concept toe op de bezoeken aan concentratiekampen. Daarbij concentreert ze zich op de uiteenlopende motieven van de bezoekers en de rol die de voormalige kampen spelen op het vlak van opvoeding, herdenking en toerisme. Bijzondere aandacht gaat uit naar de herdenkingsplek en het museum in Dachau en het recente terreinwerk dat de auteur in Duitsland en Oostenrijk verrichte.

 

Pierre-Jérôme Biscarat (Maison d’Izieu): Dix ans de voyages pédagogiques à Auschwitz: bilan critique (pdf) [Tien jaar pedagogische reizen naar Auschwitz: een kritische balans]

 

Jean-François Forges (Historicus): Visiter Auschwitz (pdf) [Auschwitz bezoeken]

  • Een bezoek aan Auschwitz is een aanvulling op de geschiedenisles, waarbij rekening moet worden gehouden met diverse realiteiten. Behalve een concentratiekamp is het ook een centrum waar Joden ter dood werden gebracht, hoewel beide aspecten nauw met elkaar verbonden zijn. Bovendien overstijgt het historische belang van Auschwitz ruimschoots de feitelijke herdenkingsplek. De talrijke documenten van de Zentralbauleitung Auschwitz werpen licht op de betekenis van de archeologische resten. Historische nauwgezetheid en emotie moeten vergezeld gaan van een pedagogische aanpak.

 

Frediano Sessi (Universiteit van Mantova), Carlo Saletti: Visiter Auschwitz: une proposition de voyage mémoriel. Histoire du site, histoire du musée et histoire des mémoires comparées (pdf) [Auschwitz bezoeken: een voorbeeld van een herinneringsreis. Geschiedenis van de site en het museum, waar herinneringen elkaar ontmoeten]

 

Steffen Hänschen (Bildungswerk Stanislaw Hantz e.V.): Studiereizen van het Bildungswerk Stanislaw Hantz naar de kampen van de Aktion Reinhardt (pdf)

 

Geoffrey Grandjean (Universiteit van Luik): Les jeunes et les voyages mémoriels à Auschwitz-Birkenau. Quelle place pour une perspective politologique? (pdf) [Jongeren op herinneringsreis naar Auschwitz-Birkenau. Mogelijkheden voor een politicologische insteek]

 

Selectieve bibliografie en sitografie (pdf)

 

 

Portfolio

Vichy / Mont-Mouchet (pdf)

 

 

Varia

Gabriel Raichman (IAD, Louvain-la-Neuve): Au-delà d’une morale de la représentation, un nouveau rapport à la mémoire (pdf) [Voorbij de moraal en de voorstelling: een nieuwe vorm van herinnering]

 

Mylène Herry (Framespa UMR 5136 (CNRS), Toulouse Le Mirail II): Dire et écrire le massacre dans Ayataki de Sócrates Zuzunaga Huaita (pdf) [Spreken en schrijven over de massamoord. Ayataki van Sócrates Zuzunaga]

 


Boekhandel (pdf van de recensies)

      • Leïb Rocheman, À pas aveugles de par le monde, vertaald uit het Yiddish door Rachel Ertel, Parijs, Denoël, 2012, 831 p.
        Recensie in het Frans door Judith Lindenberg, EHESS
      • José Gotovitch, Du Communisme et des communistes en Belgique. Approches critiques, Brussel, Aden, 2012, 433 p.
        Recensie in het Frans door Michel Enaudeau, journalist
      • Laurent Veray, Les Images d’archives face à l’histoire. De la conservation à la création, Chasseneuil-du-Poitou, CNDP (Verz. Patrimoine références), 2011, 319 p.
        Recensie in het Frans door Chrystel Jeandot, Universiteit Paris 3 Sorbonne-Nouvelle
      • Timothy Snyder, Terres de sang. L’Europe entre Hitler et Staline, vertaald uit het Engels door Pierre-Emmanuel Dauzat, Parijs, Gallimard, 2012, 705 p.
        Recensie in het Frans door Anne Roche, Universiteit Aix-Marseille
      • Boris Cyrulnik, Sauve-toi, la vie t’appelle, Parijs, Odile Jacob, 2012, 291 p.
        Recensie in het Frans door Corinne Benestroff, Universiteit Paris 8
      • Sarah Gensburger (olv.), C’étaient des enfants. Déportation et sauvetage des enfants juifs à Paris, Parijs, Skira / Flammarion (Verz. Les expositions de l’Hôtel de Ville de Paris), 2012, 125 p.
        Georges Garel, met de medewerking van Katy Hazan, Le sauvetage des enfants juifs par l’OSE, Parijs, Le Manuscrit / Fondation pour la Mémoire de la Shoah (Verz. Témoignages de la Shoah), 2012, 347 p.
        Recensie in het Frans door Dina Catenaro-Catenaro, Universiteit van Bologna
      • Alan Riding, Intellectuels et artistes sous l’occupation. Et la fête continue, Parijs, Flammarion (Verz. Champs Histoire), 2013, 440 p.
        Recensie in het Frans door Anne Roche, Universiteit Aix-Marseille
      • Patrick Cabanel, Histoire des Justes en France, Parijs, Armand Colin, 2012, 414 p.
        Recensie in het Frans door Léon Strauss, Universiteit van Straatsburg

       

       

      Terug naar de lijst

      Contact

      Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
      Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
        +32 (0)2 512 79 98
        info@auschwitz.be
      KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
      KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

      Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
      Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

      fbytininstagram logo

      Lid worden

      Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
      Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

      Schrijf in

      op onze nieuwsbrief in het Nederlands
      captcha 
      Ik ga akkoord met Privacy beleid
      De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.