Marta Marín-Dòmine, 1930-1942. Herinneringen aan een joods verleden in de wijk Marollen-Zuidstation. Brussel, 2012. (nr. 1)

dvd marolles1930-1942. Herinneringen aan een joods verleden in de wijk Marollen-Zuidstation. Brussel is een Franstalige documentaire, opgebouwd rond een selectie van zes gesprekken met overlevenden van nazikampen. Ze werden vanaf de jaren 1990 geïnterviewd door Stichting Auschwitz.

Joseph Berman, David Blum, Hélène Gangarska, Baron Maurice Goldstein, Henri Kichka en Maurice Pioro doen het verhaal van hun parcours. De familieleden van deze zes ingeweken bewoners van de Marollen hadden hun geboorteland Polen verlaten omwille van het heersende antisemitisme.

Wij volgen hun integratie in de wijk. We vernemen hoe ze werk vinden, hun vrije tijd invullen en hoe ze zich sociaal en politiek engageren. Ze beschrijven de realiteit van de noodlottige periode in ons land, van de uitvoering van de Belgische anti-Joodse wetten tot de razzia’s die vanaf 1942 via de kazerne Dossin in Mechelen hebben geleid tot de deportatie naar Auschwitz, waar de meerderheid van de Belgische Joden werd vermoord.

De film van Marta Marín-Dòmine, in opdracht van vzw Auschwitz in Gedachtenis, is te koop aan € 12,50. Er wordt Frans gesproken, met ondertiteling in het Nederlands en in het Engels.