michel kichka


7 maart 2013: Geweld, gedachtenis en overdracht doorheen het stripverhaal


Seminarie geleid door Michel Kichka (Illustrator, Cartoonist, hoogleraar aan de Hogeschool voor Schone Kunsten te Jeruzalem). Auteur van: Deuxième génération: Ce que je n'ai pas dit à mon père [Tweede generatie: Wat ik mijn vader niet zei] (Dargaud, 2012)

Tweede Generatie is geen afrekening met de geschiedenis. Het betreft eerder een autobiografisch verslag waarin Michel Kichka de beslissende momentopnames van een kindertijd, een jeugd en een leven traceert in de schaduw van de Shoah, van het vlakke land naar het beloofde land, tussen nachtmerries, grappige herinneringen, vreugdevolle momenten en bevrijdende daden.

Michel Kichka, beroemde Israëlische schrijver en vooraanstaande cartoonist, is niet louter een fervente aanhanger van de vrede in het Nabije Oosten maar eveneens de zoon van een man die als enige lid van zijn familie de oorlog heeft overleeft. Op 20-jarige leeftijd keerde zijn vader terug naar zijn vaderland België. Hij kreeg twee dochters en twee zonen. Door zijn dermate doorwegend verleden, dienden zijn kinderen, elk op hun eigen manier, er uit te groeien. Op een unieke en ontroerende toon wordt een intiem en aangrijpend verhaal voorgesteld. Tweede Generatie is zowel een historische documentaire als verslaggevend striproman. Het is een prachtig en van de wijs brengend stripverhaal.