gideon greifDe reeks bestaat uit interviews met intellectuelen die we “grondleggers” kunnen noemen van een aantal concepten en denkkaders die sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw het onderzoek rond getuigenis en herinnering richting geven. Onder meer:

Andreas Huyssen is professor aan het departement Germaanse talen van de Columbia-Universiteit in New York, waar hij in 1998 het “Center for Comparative Literature and Society” in het leven riep. Hij is een van de oprichters van het toonaangevende tijdschrift “The New German Critique” (1974).

Marianne Hirsch is professor aan het departement Engels en vergelijkende literatuurwetenschap aan de Columbia-Universiteit in New York en het IRWGS (Institute for Research on Women, Gender, and Sexuality). Haar onderzoek spitst zich toe op feministische stellingen en gedachtenis, meer bepaald de overdracht van getuigenissen over geweld doorheen generaties. Zij ontwikkelde het begrip “postmemory”.

Gideon Greif is een Israëlisch historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van de Holocaust en het naziconcentratiekamp enmoordcentrum Auschwitz-Birkenau, in het bijzonder het Sonderkommando van Auschwitz.

Carlo Ginzburg is een Italiaans cultuurhistoricus, gespecialiseerd in microgeschiedenis en Primo Levi, en in kunstgeschiedenis. Hij doceert aan de Universiteit van Bologna en aan de Universiteit van Californië, Los Angeles.