getuigen 133-smgetuigen 132-smgetuigen 131 smSinds meer dan 25 jaar geven Stichting Auschwitz en de vzw Auschwitz in Gedachtenis twee keer per jaar hun tijdschrift uit. In die tijd heeft het blad steeds ingezet op actuele debatten over geschiedenis en herinnering, en telkens werd daarbij over disciplinaire grenzen heen gewerkt.

Vandaag merken we dat de thema’s die we al jarenlang aanboren, vragen oproepen die verder reiken dan het domein waarbinnen ze traditioneel worden bestudeerd. Of het nu gaat om herdenkingsplechtigheden, tentoonstellingen, musea, herinneringseducatie, romans, film, toneel of universitaire congressen: herinnering en getuigenis zijn nadrukkelijk aanwezig in onze samenleving. De termen die ermee zijn verbonden (trauma, nunca más, grijze zone, exil, apartheid, Auschwitz …), zijn deel gaan uitmaken van ons cultureel erfgoed en onze culturele beleving. Ze zijn binnengedrongen in het dagelijkse taalgebruik en hebben hun stempel gedrukt op onze perceptie van de wereld die ons omringt.

Dat is meteen de reden waarom Getuigen in een nieuw kleedje steekt. Het tijdschrift wijkt geenszins af van zijn oorspronkelijke project, maar krijgt een nieuwe impuls om een alternatieve – kritische – blik te kunnen ontwikkelen op de problematiek. Voortaan is het een uniek hybride blad, met zowel een academisch als een cultureel gedeelte. Elk nummer bestaat uit een aantal vaste onderdelen: in het midden bevindt zich een academische sectie met een thematisch dossier en varia; daarrond verschijnen culturele rubrieken en recensies van actuele publicaties of evenementen, een portfolio en een herinneringslabo. Het tijdschrift heeft dan ook de ambitie om een kritisch laboratorium te zijn waarbinnen gemeenplaatsen en clichés over herinnering en getuigenis aan de kaak worden gesteld.

Een andere grote uitdaging bestaat erin om het tijdschrift voortaan in een dubbele oplage uit te brengen: een Franstalige en een Nederlandstalige, telkens met een reeks artikelen in het Engels. Met deze meertalige, maar ook multiculturele aanpak willen we een breder publiek aanspreken. We weten bovendien dat concepten en thema’s rond herinnering en getuigenis vaak gaan ‘reizen’ en zo nieuwe betekenissen krijgen. Ook hier wil het tijdschrift een experimentele ruimte creëren waarbinnen deze onderwerpen vanuit verschillende perspectieven belicht kunnen worden. Voor dit project heeft Stichting Auschwitz in de Kazerne Dossin een ideale partner gevonden.

Wilt u een bijdrage leveren of hebt u een vraag over Getuigen? Contact Fabian Van Samang.

Zopas verschenen: nr. 133 (oktober 2021): 1918-1938: De politisering van de muziek in Europa

getuigen 133-web

 

Dit dossier zal dieper ingaan op het gebruik en misbruik van de muziek door de politieke wereld tijdens het interbellum. Er zijn veel voorbeelden van hoe de politieke propaganda zich genesteld heeft in de Europese muziekcultuur.

Inhoudsopgave

Onlangs verschenen: nr. 132 (april 2021): AKTION REINHARDT en AKTION ERNTEFEST

getuigen 132-web

 

Tijdens Aktion Reinhardt werden van maart 1942 tot november 1943 bij benadering 1,8 miljoen Poolse Joden omgebracht in de gaskamers van Bełżec, Sobibór, Treblinka en Majdanek. De Joden die aan de gaskamers wisten te ‘ontsnappen’ werden op 3 en 4 november 1943 – tijdens Aktion Erntefest – doodgeschoten in Majdanek, Trawniki en Poniatowa.

Inhoudsopgave en samenvattingen


Contact
:

Stichting Auschwitz en vzw Auschwitz in Gedachtenis (Brussel)
Tel: +32 (0)2 512 79 98

Voorzitter: Henri Goldberg

Hoofd van de redactie: Frédéric Crahay

Redactiemedewerkers: Fabian Van Samang (tijdschrift in het Nederlands en het Engels) en Nathalie Peeters (tijdschrift in het Frans en het Engels)

 

Redactiecomité:

Daniel Acke, Pascale Fabre, Agnès Graceffa, Johan Puttemans, Maarten Van Alstein, Yannik van Praag, Guy Zelis.

 

Wetenschappelijk comité:

Thomas Baum (België), Marnix Beyen (België); Christophe Busch (België); Sonia Combe (Frankrijk); Bernard Dan (België); Emmanuelle Danblon (België); Wim De Vos (België); Fransiska Louwagie (België); Carlo Saletti (Italië); Frediano Sessi (Italië).