Redactioneel: 80 jaar geleden: 1943, het tij begon te keren (Frédéric Crahay)


Kroniek



Words of Memory (Maarten Van Alstein)
“The only way to a rebirth is the school of public life itself, the most unlimited, the broadest democracy and public opinion. It is rule by terror which demoralizes.” Rosa Luxemburg (1871-1919)



Portfolio: De Senegalese Tirailleurs (Julien Masson)



Interview: Interview met Nechama Bodner-Birnbaum (Interview door Fabian Van Samang)
The redhead of Auschwitz


Dossier: Daders
De dader of beul heeft altijd gefascineerd en angst aangejaagd. De daders van massamisdaden zijn diegenen die de vernietiging van een specifieke groep uitvoeren, vergemakkelijken of bevelen. Nummer 100 van Getuigen: Tussen geschiedenis en herinnering, dat in september 2008 verscheen, boog zich over nazi-beulen. Dit dossier biedt de lezer een historische en criminologische benadering van andere genocides van de 20e eeuw.






Varia
  • “Der Vortrupp, das warst eigentlich nur Du.” Een Antwerpse exil-uitgeverij die er geen was (Frank Judo)
    Gedurende een bijzonder korte periode (1939) was uitgeverij Vortrupp in Antwerpen actief. De conservatieve joodse uitgever Hans Joachim Schoeps (1909-1980) ontvluchtte Duitsland in 1938 – zijn beide ouders zouden in de Holocaust omkomen. Historicus en (kerk-)jurist Frank Judo schetst Schoeps’ calvarietocht door België en Nederland om de Berlijnse uitgeverij in ballingschap nieuw leven in te blazen. Judo beroept zich daarvoor op ongepubliceerd bronnenmateriaal, dat hij in de Berliner Staatsbibliothek terugvond.


  • ‘Bringing about’ complex social groups in WWII testimonies through the code German’s indexical value (Kim Schoofs)
    In de bijdrage van dr. Kim Schoofs wordt aan de hand van een zorgvuldig geselecteerd bronnencorpus nagegaan hoe het gebruik van de code Duits in getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog complexe sociale groepen ‘tot stand kan brengen’. Meer specifiek geeft de analyse aan hoe vertellers, door het afwisselend gebruik van de moedertaal en het Duits, moeilijk af te bakenen, multidimensionale identiteitsconstructies over maatschappelijke groepen en hun vermeende kenmerken kunnen creëren.

  • Hitler na Kershaw (II): Wat een kwarteeuw historisch onderzoek (1999-2023) ons leert over de volwassen Hitler (1919-1945) (Fabian Van Samang)
    Hoewel Kershaws Hitlerbiografie door heel wat analisten als de definitieve biografie werd omschreven, viel het historisch onderzoek na het verschijnen van de beide delen allerminst stil. In dit overzichtsartikel geeft historicus Fabian Van Samang een stand van zaken van de Hitlerhistoriografie sinds de eeuwwende, met een bijzonder focus op Hitler als privépersoon. Een artikel over de jonge Hitler (1889-1919) van dezelfde auteur verscheen eerder in Getuigen nummer 134. Deze bijdrage begint bij de dertigjarige ex-frontsoldaat en eindigt bij het abrupte overlijden van de ‘Führer’ in de bunker onder de rijkskanselarij op 30 april 1945.



Memorial Site
  • Het Roter Ochse Memoriaal (Eva Langhals)
    De Roter Ochse in Halle-on-Saale (Duitsland), die sinds 1842 onafgebroken door het strafrecht werd gebruikt, was achtereenvolgens een keizerlijke gevangenis, een gevangenis en executieplaats onder het Derde Rijk, een interneringsplaats onder het Sovjetbewind en tenslotte een gevangenis van het Ministerie van Staatsveiligheid van de Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland). Weinig gevangenissen kunnen bogen op zo'n ‘traditie’ ...


Boekenplank


Niet te missen