Redactioneel


Kroniek







Herinneringswoorden



Portfolio: Fort VII, of het martyrologium van Poznań
Poznań is een belangrijke historische stad in het westen van het huidige Polen. Vanaf het ogenblik dat de stad door de nazi’s werd ingenomen, werd haar fort opgeëist door de Reichsstatthalter van de regio Pozen, Arthur Greiser, die de opdracht gaf er een concentratiekamp van te maken.



Interview: Tomas Baum (afgenomen door Frédéric Crahay)
In juni 2020 werd Tomas Baum de nieuwe directeur van de Kazerne Dossin in Mechelen. Frédéric Crahay spreekt met hem over toekomstplannen, wetenschappelijke expertise, nationale en internationale samenwerking, opleiding en vorming, en over het belang van de snel uitdunnende getuigen.



Dossier: AKTION REINHARDT en AKTION ERNTEFEST

Tijdens Aktion Reinhardt werden van maart 1942 tot november 1943 bij benadering 1,8 miljoen Poolse Joden omgebracht in de gaskamers van Bełżec, Sobibór, Treblinka en Majdanek. De Joden die aan de gaskamers wisten te ‘ontsnappen’ werden op 3 en 4 november 1943 – tijdens Aktion Erntefest – doodgeschoten in Majdanek, Trawniki en Poniatowa.









Varia
  • De rechtvaardigen van Przemyśl: Of hoe twee officieren van de Wehrmacht de SS-vernietigingsmachine probeerden te stoppen (zomer 1942) (Bernard Krouck)
    In juli 1942 werd besloten 8.000 Joodse inwoners uit het getto van Przemyśl naar het vernietigingscentrum Bełżec te deporteren. Twee moedige officieren, Max Lietdtke en Albert Battel, keerden zich tegen de bevelen van hogerhand en de moordpraktijk van de SS. Bernard Krouck schetst de context en het verloop van de Aktion en de verdere levensloop van de hoofdrolspelers.

  • De missie van het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk (Herbart Beyers)



Herinneringsplek
  • The Austrian national exhibition at the Auschwitz-Birkenau State Museum (Michael Doujak and Hannah Lessing)
    Blok 17 van KL Auschwitz huisvest al sinds 1978 een tentoonstelling over Oostenrijk en de Holocaust. In 2009 besloot de Oostenrijkse federale overheid de tentoonstelling te vernieuwen. Historici Michael Doujak en Hannah Lessing schetsen de geschiedenis van Blok 17 en het opzet van de nieuwe tentoonstelling, die in de lente van 2021 van start zou moeten gaan.

Boekenplank


Niet te missen