Sarah Timperman, Stéphanie Perrin, Overleven en Verzet in Auschwitz. Getuigen vertellen ..., 2018. (nr. 4)

De documentaire Overleven en Verzet in Auschwitz. Getuigen vertellen ... is de vierde dvd in de collectie ‘Archiefverhalen’ gerealiseerd door de vzw Auschwitz in Gedachtenis, vertrekkende van een selectie van audiovisuele getuigenissen van overlevenden van de nazi-kampen die in de jaren 1990 door Stichting Auschwitz werden afgenomen.

Vijf overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz I en van het concentratiekamp/moordcentrum Auschwitz II/Birkenau (Maryla Dyamant, Hélène Gancarska, David Lachman, Marie Pinhas en Charles Van West) doen het verhaal van hun ervaringen in de kampen. Ze vertellen over de levensomstandigheden, de werkkommando’s, het brutale optreden van de SS en de Kapo’s, de selecties voor de gaskamer en de relaties tussen de gedetineerden onderling.

Deze documentaire snijdt ook het onderwerp aan van het verzet binnen het kamp. We volgen daarvoor niet enkel de lotgevallen van Mala Zimetbaum, maar ook de dagelijkse inspanningen die de gedeporteerden leveren om te overleven binnen het concentratiekamp.

De film werd gemaakt door Sarah Timperman en Stéphanie Perrin van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, en is te koop voor de prijs van € 12,50.

Duur van de documentaire: 46 min.

De getuigen spreken Frans maar worden ondertiteld in het Nederlands.