Sarah Timperman, Stéphanie Perrin, Van de dodenmarsen tot de terugkeer naar het leven. Overlevenden van de nazikampen vertellen, 2020. (nr. 5)

Op 27 januari 1945 stuiten Sovjet-verkenners op de kampen Auschwitz en Birkenau die zo goed als verlaten blijken te zijn. Ze ontdekken een paar duizend hongerige en zieke gevangenen, ter plaatse achtergelaten door de SS; de anderen werden tien dagen eerder al geëvacueerd naar andere kampen.

Deze documentaire, gebaseerd op interviews verzameld door de Stichting Auschwitz, volgt de reis van vijf gedeporteerden vanaf de evacuatie van Auschwitz tot hun terugkeer naar België.

Maria Mehler, Itta Wiernik, Henri Kichka, Maurice Pioro en Haïm Vidal Sephiha vertellen ons over de ‘dodenmarsen’ die werden uitgevoerd onder extreem zware omstandigheden en hun aankomst in overvolle kampen waar chaos, hongersnood en ziekte heersen.

Ze vertellen ons ook de omstandigheden van hun bevrijding door de geallieerden. Maria Mehler en Itta Wiernik werden door de Engelsen vrijgelaten in Bergen-Belsen, Henri Kichka door het Amerikaanse leger in Buchenwald. Maurice Pioro maakte deel uit van de ‘Death Train’ van Buchenwald naar Dachau waar hij werd bevrijd terwijl Haïm Vidal Sephiha werd vrijgelaten in de buurt van Bergen-Belsen.

De documentaire behandelt tot slot de omstandigheden waarin de repatriëring naar België verliep en de moeilijkheid om te getuigen in de naoorlogse jaren.

De film werd gemaakt door Sarah Timperman en Stéphanie Perrin van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, en is te koop voor de prijs van € 12,50.

Duur van de documentaire: 45 min.

De getuigen spreken Frans maar worden ondertiteld in het Nederlands.dvd 5 marches mort cover dvd