Stichting Auschwitz - Collectie documentaires ‘Archiefverhalen’
Collectie documentaires ‘Archiefverhalen’

De documentaires van de collectie ‘Archiefverhalen’ maken deel uit van een project dat is gewijd aan herinnering van de slachtoffers van de Holocaust en de naziterreur. Het project werd gelanceerd door de vzw Auschwitz in Gedachtenis. Het verleden wordt pas echt tastbaar door de sporen die  zijn achtergelaten (brieven, dagboeken, foto’s), maar ook en vooral via de verhalen van getuigen. Stichting Auschwitz stelt zich daarom als doel om getuigenissen te verzamelen van de overlevenden van de naziconcentratiekampen en moordcentra. Sinds de aanvang van het project in 1992, werden al 242 opnames gemaakt (1250 uur).

Dankzij het archiefmateriaal kunnen we het leven en de gebeurtenissen in een bepaalde historische poging trachten te reconstrueren. Visueel materiaal biedt het voordeel dat we een veel intensere band opbouwen met de getuigen: we zien hun beeld op het scherm, hun gebaren, het ritme van hun stem, de stiltes die ze laten, hun lach of soms hun woede en verdriet. Zo voegen de getuigen iets actueels toe aan hun verhaal.

Met dit project wilden we de archieven benutten en toegankelijk maken voor een breder publiek. We wilden de getuigenissen een nieuw leven geven en bruggen bouwen met het heden.

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.