Stichting Auschwitz - België 1914-1945
België 1914-1945

collages exposition 14-45nl grandDe rondreizende tentoonstelling “België 1914-1945” bestaat uit 43 panelen die gemakkelijk vervoerd en opgesteld kunnen worden. Het is eveneens mogelijk om een of twee schermen toe te voegen om een dvd te vertonen. Deze tentoonstelling bestaat in twee versies, een Nederlandstalige en een Franstalige.

 

De tentoonstelling bestrijkt de periode van de Eerste Wereldoorlog tot aan de bevrijding van de kampen en de terugkeer van de gedeporteerden tussen 1944 en 1946. Een besluit en een synthese behandelen het ontstaan van de herinnering aan de kampen en de genocide op de Joden. Ze bevatten bovendien een vraagstelling over de overdracht van deze herinnering.

 

Beschrijving van de inhoud

A. De historische en culturele lezing
  • 1914-1918: een noodzakelijke opfrissing van de feiten teneinde het vervolg te begrijpen (gewelddaden tegen de bevolking, “verruwing”, deportaties, genocide op de Armeniërs, enz.). De keuze van deze feiten: de prioriteit gaat naar de burgerbevolking en naar de explosieve toename van geweld tijdens en na de oorlog.
  • Een lezing van de feiten en de politiek op Europees niveau (de opkomst van het fascisme, Hitler en de NSDAP aan de macht) en op nationaal niveau (de situatie in België tijdens het interbellum: opkomst van het Vlaams-nationalisme, het rexisme, enz.)
  • De opeenvolgende volksbewegingen die het gevolg zijn van de overrompelingen van de Eerste Wereldoorlog (uiteenspatten van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk) en het ontstaan van het statuut van vluchteling en staatlozen (opfrissing van de politiek van de controle en repressie van de vreemdelingen en de niet-sedentaire volkeren, zoals de Sinti en Roma sinds de 19e eeuw).
  • Het systeem van de naziconcentratiekampen vanaf 1933 (met een retrospectieve kijk op de opening van de eerste kampen op het einde van de 19e eeuw) en de politieke repressie (parallel hiermee de Stalinistische terreur).
  • De situatie in België, vóór en tijdens de oorlog (repressie, collaboratie, deportatie en verzet).
  • De vervolgings- en vernietigingspolitiek van het Derde Rijk tijdens de oorlog met de vernietiging in de werking van de moordcentra in Polen.
  • De nazi-ideologie: de eugenetica, operatie T4 (uitroeiing van de gehandicapten), de rassenselectie, de fascinatie voor de dood.

 

B. De getuigenissen

Parallel met de historische en culturele lezingen wordt de tentoonstelling gedurende de hele looptijd aangevuld met getuigenissen die het levensparcours reconstrueren van mensen die voor Stichting Auschwitz hebben getuigd.

De tentoonstelling hanteert een constante link tussen geschiedenis, herinnering en culturele voorstellingen.

 

De tentoonstelling richt zich op het brede publiek, met inbegrip van de jongere generaties.

 

Opdrachtgever: vzw Auschwitz in Gedachtenis
Curator: P. Mesnard
Adjunct-curatrice: Sarah Timperman
Wetenschappelijk comité: A. Becker (HAR, Nanterre Parijs-West), A. Colignon (SOMA – Het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij), J.-F. Forges (Historicus), J.-P. Schreiber (ULB), I. Van Looy (CCLJ), L. Van Ypersele (UCL)

Reservatie: Georges Boschloos

De catalogus van de tentoonstelling telt 174 pagina's en is verkrijgbaar voor € 16,00

 

Voor inlichtingen graag contact opnemen met Georges Boschloos:
Tel: +32 (0)2 512 79 98 – Contact per e-mail

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.