België 1914-1945 - Stichting Auschwitz
België 1914-1945

collages exposition 14-45nl grandDeze rondreizende tentoonstelling bestaat uit 43 panelen die gemakkelijk kunnen worden vervoerd en opgesteld. Het is eveneens mogelijk om een of twee schermen toe te voegen om een dvd te vertonen. Deze tentoonstelling bestaat in twee versies, een Nederlandstalige en een Franstalige.

 

De tentoonstelling bestrijkt de periode van de Eerste Wereldoorlog tot aan de bevrijding van de kampen en de terugkeer van de gedeporteerden tussen 1944 en 1946. Een besluit en een synthese behandelen het ontstaan van de herinnering aan de kampen en de genocide op de Joden. Ze bevatten bovendien een vraagstelling over de overdracht van deze herinnering.

 

Beschrijving van de inhoud

A. De historische en culturele lezing
  • 1914-1918: een noodzakelijke opfrissing van de feiten, teneinde het vervolg te begrijpen (gewelddaden tegen de bevolking, “verruwing”, deportaties, genocide op de Armeniërs, enz.). De keuze van deze feiten: de prioriteit gaat naar de burgerbevolking en naar de explosieve toename van geweld tijdens en na de oorlog.
  • Een lezing van de feiten en de politiekop Europees niveau (de opkomst van het fascisme, Hitler en de NSDAP aan de macht) en op nationaal niveau (de situatie in België tijdens het interbellum: opkomst van het Vlaams nationalisme, het rexisme).
  • De opeenvolgende volksbewegingen die het gevolg zijn van de overrompelingen van de Eerste Wereldoorlog (uiteenspatten van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk) en het ontstaan van het statuut van vluchteling en apatride (opfrissing van de politiek van de controle en repressie van de vreemdelingen en de niet-sedentaire volkeren, zoals de Zigeuners sinds de 19e eeuw).
  • Het systeem van de naziconcentratiekampen vanaf 1933 (met een retrospectieve kijk op de opening van de eerste kampen op het einde van de 19e eeuw) en de politieke repressie (parallel hiermee de Stalinistische terreur).
  • De situatie in België, vóór en tijdens de oorlog (repressie, collaboratie, deportatie en verzet).
  • De politiek van vervolging en vernietiging van het Derde Rijk – tijdens de oorlog –, met de moorden en de werking van de moordcentra in Polen.
  • De nazi-ideologie: de eugenetica, de operatie T4 (uitroeiing van de gehandicapten), de rassenselectie, de fascinatie voor de dood.

 

B. De lezing van de getuigenissen

Parallel met de historische en culturele lezingen wordt de tentoonstelling gedurende de hele looptijd aangevuld met lezingen over de getuigenissen die het levensparcours reconstrueren van mensen die bij onze Stichting hebben getuigd.

De tentoonstelling werkt rond een constante link tussen geschiedenis, herinnering en culturele voorstellingen.

 

Het beoogde publiek is de burgerbevolking met inbegrip van de jonge generaties.

 

Opdrachtgever: vzw Auschwitz in Gedachtenis
Curator: P. Mesnard
Adjunct-curator: Sarah Timperman
Wetenschappelijk comité: A. Becker (HAR, Nanterre Parijs-West), A. Colignon (SOMA – Het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij), J.-F. Forges (Historicus), J.-P. Schreiber (ULB), I. Van Looy (CCLJ), L. Van Ypersele (UCL)

Reservatie: Georges Boschloos

De catalogus van de tentoonstelling telt 174 pagina's en is te koop voor € 16,00

 

Voor inlichtingen graag contact opnemen met Georges Boschloos:
Tel: +32 (0)2 512 79 98 – Contact per e-mail

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl   logo bnb nl       We zijn lid van het BCH  

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
Kantoren geopend van maandag tot vrijdag tussen 9.30 en 16 uur,
toegang bij voorkeur op afspraak.
twfbytin

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.