Stichting Auschwitz - A. Huyssen - The Shadow-play as Medium of Memory in Global Art - 2012-12
12/2012 – Lezing van Andreas Huyssen
andreas huyssen[Het schimmenspel als medium van het politieke geheugen]

Voordracht van Professor Andreas Huyssen (Columbia-Universiteit, New York) op 11 december 2012 in de Albertina (Koninklijke bibliotheek van België) in het kader van de cyclus conferenties en debatten van de vzw Auschwitz in Gedachtenis.

De lezing stelt twee kunstenaars voor wier werk traumatische geschiedenis en de huidige effecten ervan behandelt: de splitsing van Brits-Indië bij Nalini Malani, het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime bij William Kentridge. Beide kunstenaars toonden hun werk op de tentoonstelling dOCUMENTA (13) van 2012 in Kassel. Beiden hebben een unieke, moderne vorm van schimmenspel als een esthetisch medium ontwikkeld dat de kwetsbaarheid en de noodzaak van het politieke geheugen op een krachtige manier overbrengt. Kentridge en Malani kunnen worden gezien als paradigmatische figuren wier werk belangrijke vragen doet rijzen over de 'global art' na het modernisme en de metamorfose van de politiek van het transnationale geheugen in de zogenaamde periferie.

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.