We vragen ons vaak af hoe we onze kinderen kunnen voorbereiden om in deze ‘turbulente’ wereld te leven, hoe we hen kunnen leren onafhankelijk en kritisch na te denken, hoe ze te leren beter samen te leven, hoe ze te helpen communiceren met de andere met respect en begrip voor mekaars verschillen.
Het onderwijzen van de waarden van burgerzin is even belangrijk als leren lezen en schrijven.
De vzw Auschwitz in Gedachtenis heeft besloten, in samenwerking met haar Franstalige en Nederlandstalige pedagogische commissies, die scholen in het spotlicht te plaatsen die extra inspanningen leveren op het gebied van herinneringseducatie en/of die het initiatief nemen om tolerantie, respect en burgerzin in de klas aan te leren, door hen het label “Bakens voor Burgerzin” toe te kennen.
We willen elk jaar de inspanningen erkennen die zijn ondernomen door leraren, leerlingen en directeurs om burgerzin te integreren op het schoolterrein. Alle middelbare scholen in het land worden benaderd en op de hoogte gebracht van de mogelijkheid om erkend te worden voor hun werk. De geïnteresseerde instellingen mogen ons hun verzoek om deelneming opsturen.
Het is de datum van de bevrijding van het kamp Auschwitz, 27 januari die we hebben gekozen voor de ceremonie van het uitreiken van de labels, en als plek het Atelier Marcel Hastir in Brussel om volgende historische reden: Het was hier dat drie jonge mensen de beslissing namen om het 20ste konvooi van Mechelen naar Auschwitz te stoppen, zonder twijfel de ultieme daad van burgerzin!
Voor nadere inlichtingen: vzw Auschwitz in Gedachtenis – Georges Boschloos Tel.: +32 (0)2 512 79 98 – Contact via e-mail
Laureaten van de drie eerste jaren:
2016-2017 : STEDELIJK LYCEUM CADIX te Antwerpen
2017-2018 :
KTA2 – VILLERS te Hasselt
ONZE-LIEVE-VROUW COLLEGE te Oostende
IC DIEN-HBO VERPLEEGKUNDE te Roeselare
2018-2019 : TECHNOV te Vilvoorde
Hieronder volgt het discours van de Heer Jo De Ro, Schepen van Onderwijs te Vilvoorde:
Geachte voorzitter, mevrouw de minister, beste leerkrachten, leerlingen en directeurs,
Het is een eer om hier vandaag het woord te mogen voeren. Niet alleen omdat het een zeer symbolisch moment is, 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz, niet alleen omdat we op een symbolische plek zijn, het atelier waar drie Brusselse jonge mensen beslisten om het twintigste konvooi van Dossin naar het Oosten te stoppen, maar ook omdat deze plechtigheid de inspanningen looft van scholen en leerlingen om nooit te vergeten.
Ik heb het voorrecht gehad om een aantal overlevenden van de kampen te leren kennen. Nathan Ramet en Paul Baeten waren een twee van. Ik voelde heel sterk dat wat hen allemaal bond niet alleen het gedeelde verleden was, maar ook en vooral de vrees dat men zou vergeten. Net dat doel: niet vergeten, brengen de vijf gehuldigde scholen, elke dag in de praktijk.
Als schepen van onderwijs van de stad Vilvoorde, ben ik fier dat ook een school uit onze stad, de enige Vlaamse school hier vanavond trouwens, deze moeilijke, maar o zo belangrijke taak opnam. De secundaire school Technov zorgt ervoor dat de laatstejaars TSO aan de slag gingen met al het materiaal dat ze konden vinden over het Fort van Breendonk. Ze gingen zelf op bezoek en dachten nadien na over hoe zij het verhaal van Breendonk zouden kunnen overdragen aan jongere leerlingen én hoe zij hen zouden kunnen gidsen. We weten allemaal dat als je moet nadenken over hoe een boodschap over te brengen aan andere mensen, je zelf ook veel dieper gaat nadenken over die boodschap. Wat deze leerlingen doen is eigenlijk een stukje pedagogisch denken en handelen zich eigen maken. Elke onderwijsmens zou hiervoor zijn hoed moeten afnemen. Beste leerlingen en personeel van het Technov: namens het stadsbestuur van Vilvoorde én de stichting wens ik jullie van harte proficiat voor dit project en voor het engagement.
Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30. Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.
Lidmaatschap
Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis? Contacteer ons en stort vervolgens € 50,00 op rekeningnummer IBAN BE55 3100 7805 1744 – BIC BBRUBEBB met als melding ‘Lidmaatschap 2025’. Het lidmaatschap geeft u recht op de twee nummers van ons wetenschappelijk tijdschrift Getuigen: Tussen geschiedenis en herinnering voor 2025.
GIFTEN
Bovendien geeft elke gift van € 40,00 of meer (in een of meerdere schijven) Belgische belastingbetalers recht op belastingvermindering. Vermeld in de melding dat het om een ‘Gift’ gaat en vermeld uw rijksregisternummer. Dit is verplicht sinds 2024 om van de vrijstelling te kunnen genieten.
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.