Stichting Auschwitz - EUROPALIA: Conferentie ‘Treinen en de Holocaust’, 26 april 2022
Actualiteiten


EUROPALIA organiseert de conferentie Treinen en de Holocaust: Van een symbool van vooruitgang tot instrument van genocide in samenwerking met Stichting Auschwitz en Kazerne Dossin op dinsdag 26 april in Kazerne Dossin in Mechelen.


trains holocaust webVanuit de Dossinkazerne in Mechelen werden in de Tweede Wereldoorlog 25.490 Joden en 353 Roma met de trein gedeporteerd, de overgrote meerderheid naar Auschwitz-Birkenau. De sporen naast de kazerne zijn intussen verdwenen, op het plein voor het huidige museum staat een goederenwagon die herinnert aan de laatste transporten uit Mechelen.

EUROPALIA organiseert op deze herdenkingsplaats de conferentie Trains and the Holocaust. De conferentie is open voor een breed publiek en gaat in op de rol en de beeldvorming van de trein, die van een symbool van de moderniteit evolueerde naar een instrument in een genocide.

Hoe functioneerde de Dossinkazerne als verzamelkamp en hoe gebeurde de deportatie van al deze onschuldige slachtoffers? Aspecten die onder meer aan bod komen zijn de overval op het XXste konvooi in Boortmeerbeek (de enige deportatietrein ooit gestopt door het verzet), de verantwoordelijkheden van de verschillende overheden, herdenkingspraktijken zoals rond de ‘Judenrampe’ in Auschwitz-Birkenau en de educatieve projecten rond deportatie en treinen vandaag.

De talks en rondetafelgesprekken worden aangevuld met beeldmateriaal, getuigenissen en artistieke interventies. Aanvullend introduceert en toont co-organisator Stichting Auschwitz haar documentaire Gedeporteerd van Mechelen naar Auschwitz.

Programma (pdf in het Engels)De conferentie zal doorgaan in het Engels.

26 april 2022
van 9 tot 17.15 uur

Kazerne Dossin
Goswin de Stassartstraat 153
2800 Mechelen

Meer informatie, programma en inschrijving

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.