Stichting Auschwitz - Plaatsen van “Struikelstenen” voor verzetsstrijders van Brussel en Charleroi, oktober 2019
Actualiteiten
Vzw Auschwitz in Gedachtenis organiseert in oktober de plaatsing van “Struikelstenen” ter ere van verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog begraven werden in het “Ereperk der Gefusilleerden” te Brussel en in Charleroi.
 
livschitz 1   livschitz 2
livschitz 3   livschitz 4

Copyright: Georges Boschloos / Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis

Project voor het plaatsen van “Struikelstenen” ter ere van de verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog terechtgesteld werden op de “Nationale Schietbaan” te Brussel en in Breendonk, en begraven werden op het “Ereperk der Gefusilleerden”.

Wij hebben het genoegen u te informeren over de voortzetting van ons project ter nagedachtenis van de slachtoffers van de bezetting die begraven werden op het “Ereperk der Gefusilleerden” in Brussel.
Van de 365 aanwezige graven konden er 261 geïdentificeerd worden.

Wij zijn de hoofdaannemer voor dit project en sponsor van deze “Struikelstenen”. Dit project wordt ontwikkeld in samenwerking met de Association pour la Mémoire de la Shoah (AMS – die de praktische aspecten beheert met betrekking tot het bestellen, produceren en plaatsen van de gedenkstenen), met de Nationale Confederatie der Politieke Gevangenen en Rechthebbenden van België (NCPGR), de Groep Herinnering – Groupe Mémoire (GH-GM), en met leerkrachten die hieraan graag willen meewerken met hun leerlingen.

Om de herinnering aan de helden die hun leven hebben opgeofferd voor onze vrijheid, te bestendigen, heeft de kanselarij van de Eerste Minister een budget vrijgemaakt waarmee in 2018 de eerste 50 gedenkstenen konden worden gelegd bij de laatst gekende adressen van deze martelaren.

We zetten dit jaar onze actie voort door op 9 oktober e.k. in de streek van Charleroi 11 “Struikelstenen” te plaatsen ter ere van de verzetsstrijders die gefusilleerd werden op de Schietbaan van Marcinelle, evenals 34 andere in het Brusselse Gewest op 10, 11 en 17 oktober, ter nagedachtenis van de verzetsstrijders die werden terechtgesteld op de Nationale Schietbaan (Brussel), en begraven op het “Ereperk der Gefusilleerden”.
 

Meer informatie over het project voor de plaatsing van “Struikelstenen” ter ere van de verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog terechtgesteld werden op de “Nationale Schietbaan” te Brussel en in Breendonk, en begraven werden op het “Ereperk der Gefusilleerden” (pdf in het Frans)

logo-amslogo-cnppalogo-be
Op woensdag 9 oktober 2019 in de streek van Charleroi en op donderdag 10, vrijdag 11 en donderdag 17 oktober in Brussel

Adressen en precieze tijdstippen van het plaatsen van de “Struikelstenen” voor de streek van Charleroi (Charleroi, Bouffioux, Dampremy, Gilly, Marchienne-au-Pont, Marcinelle, Monceau-sur-Sambre, Roux) en die van Brussel (Brussel-Stad, Elsene, Etterbeek, Evere, Jette, Laeken, Schaarbeek, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Ukkel en Vorst) kunnen via onderstaande links bekeken worden:


Charleroi: lijst van de struikelstenen (pdf in het Frans)

Brussel: lijst van de struikelstenen (pdf in het Frans)

De route en de tijdstippen van het plaatsen van de struikelstenen in Charleroi en in Brussel (pdf in het Frans)

U bent allen van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit publieke eerbetoon.

 

Voor verdere informatie kan u zich per mail wenden tot Daniel Weyssow of hem telefonisch bereiken op +32 (0)2 512 79 98

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.