Stichting Auschwitz - Uitzonderlijk bioscoopconcert “De Stad zonder Joden”, 26 januari 2020
Actualiteiten
Stichting Auschwitz heeft het genoegen u uit te nodigen voor de vertoning van de Oostenrijkse stomme film Die Stadt Ohne Juden uit 1924, begeleid door een liveorkest van het ensemble L'Heure de Musique, op 26 januari 2020, in Brussel.
 
stad ohne juden-web
De Stad zonder Joden, een heilzaam project
 
In de huidige historische context is het antisemitisme op sociale media weer zo bijzonder krachtig dat sommige overlevenden van de Holocaust vrezen dat de jaren van stigmatisering die zij in de vooroorlogse periode hebben meegemaakt, zullen terugkeren. Het project De Stad zonder Joden is ontegensprekelijk relevant, “een gezond project”, aldus Adolphe Nysenholc, een verborgen kind en ereprofessor aan de ULB, die de vertoning luister zal bijzetten door zijn aanwezigheid.
 
Dit cinematografische werk is een juweel van de Oostenrijkse cultuur en een uniek instrument om jongeren bewust te maken van de gevaren van het populisme. Het doel is het dreigende onheil te voorkomen.
 
Vooral als de kwaliteit zeer hoogstaand is, is de film een bevoorrecht middel om nieuwe generaties te bereiken, die nu slechts abstracte kennis bezitten en niet ten volle beseffen welke ramp Europa vroeger heeft getroffen.
 
Als we dan scènes uit het verleden onder begelijding van een liveorkest (de zestien muzikanten van het ensemble L'Heure de Musique aan de voet van het scherm) weer tot leven wekken, is dit ongetwijfeld de beste manier om historische personen op een humane manier te laten herleven. De muzikale collage bouwt voort op het klassieke repertoire en is bovendien een muzikale ontdekking voor jongeren die een dergelijke context niet gewend zijn: de identieke reproductie van een filmvertoning zoals in de jaren twintig van de vorige eeuw.
 
Die Stadt Ohne Juden is een stomme film uit 1924 van de Oostenrijkse cineast Hans Karl Breslauer, gebaseerd op de gelijknamige roman van Hugo Bettauer. Stichting Auschwitz, het Instituut voor Joodse Audiovisuele Herinnering (IMAJ) en L'Heure de Musique nodigen u op zondag 26 januari 2020 om 11 uur uit om in de CINEMA PALACE in Brussel mee te genieten van deze uitzonderlijke vertoning.
 
Dit evenement is een hoogtepunt van de Internationale Holocaustherdenkingsdag 2020. Er werd een brochure in vier talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits) gepubliceerd, om tijdens deze voorstellingen aan het publiek uit te delen.
Johan Puttemans (vzw Auschwitz in Gedachtenis) schreef de historische context voor de brochure (pag. 20).
 
 
Praktisch:
 
CINEMA PALACE
Anspachlaan 85
1000 Brussel

Zondag 26 januari 2020 om 11 uur, voorafgegaan door een inleiding door Christian Laporte, journalist bij de krant La Libre Belgique, met deelname van historici, diplomaten en deskundigen, waaronder Nikolaus Wostry van het Weense Filmarchiv.

Prijs: € 15,00 ter plaatse / € 12,00 vooraf op de website cinema-palace.be (tot 24 januari)

Of ook voor informatie of reserveringen: IMAJ op reservations@imaj.be / 02 344 86 69 69

 
Een organisatie van Stichting Auschwitz, IMAJ en L'Heure de Musique.

Met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel, de Kanselarij van de Eerste Minister, de Minister van Onderwijs van de Federatie Wallonië-Brussel, de CCLJ (het Joods Lekencentrum), de CCOJB, de Stichting van het Jodendom van België, de Nationale Loterij, het Kulturforum van de Oostenrijkse Ambassade, het Filmarchiv van Wenen en CINEMA PALACE.

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.