Stichting Auschwitz - Ceremonie voor de uitreiking van de labels “Bakens voor Burgerzin” - Toespraak van Jo De Ro (Schepen van Vilvoorde ), 27 januari 2020
Actualiteiten


Toespraak van de Heer Jo De Ro, Schepen van Onderwijs van Vilvoorde, tijdens de ceremonie voor de uitreiking van de labels “Bakens voor Burgerzin”, op 27 januari 2020 in Brussel.


balken jo de ro
De Heer Jo De Ro vereerde ons door de prijs uit te reiken aan de winnende school. Ziehier zijn toespraak:


Geachte voorzitter, mevrouw de minister, beste leerkrachten, leerlingen en directeurs,

Het is een eer om hier vandaag het woord te mogen voeren. Niet alleen omdat het een zeer symbolisch moment is, 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz, niet alleen omdat we op een symbolische plek zijn, het atelier waar drie Brusselse jonge mensen beslisten om het twintigste konvooi van Dossin naar het Oosten te stoppen, maar ook omdat deze plechtigheid de inspanningen looft van scholen en leerlingen om nooit te vergeten.

Ik heb het voorrecht gehad om een aantal overlevenden van de kampen te leren kennen. Nathan Ramet en Paul Baeten waren een twee van. Ik voelde heel sterk dat wat hen allemaal bond niet alleen het gedeelde verleden was, maar ook en vooral de vrees dat men zou vergeten. Net dat doel: niet vergeten, brengen de vijf gehuldigde scholen, elke dag in de praktijk.

Als schepen van onderwijs van de stad Vilvoorde, ben ik fier dat ook een school uit onze stad, de enige Vlaamse school hier vanavond trouwens, deze moeilijke, maar o zo belangrijke taak opnam. De secundaire school Technov zorgt ervoor dat de laatstejaars TSO aan de slag gingen met al het materiaal dat ze konden vinden over het Fort van Breendonk. Ze gingen zelf op bezoek en dachten nadien na over hoe zij het verhaal van Breendonk zouden kunnen overdragen aan jongere leerlingen én hoe zij hen zouden kunnen gidsen. We weten allemaal dat als je moet nadenken over hoe een boodschap over te brengen aan andere mensen, je zelf ook veel dieper gaat nadenken over die boodschap. Wat deze leerlingen doen is eigenlijk een stukje pedagogisch denken en handelen zich eigen maken. Elke onderwijsmens zou hiervoor zijn hoed moeten afnemen. Beste leerlingen en personeel van het Technov: namens het stadsbestuur van Vilvoorde én de stichting wens ik jullie van harte proficiat voor dit project en voor het engagement.

Bedankt!

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.