Stichting Auschwitz - Evocatie van de wijk “Marollen-Zuidstation” in de “Espace Magh”, 8 oktober 2011
Actualiteiten

De “Espace Magh” en zijn nieuwe directeur, Najib Ghallale, nodigen Philippe Mesnard, Marta Marín-Dòmine en Daniel Weyssow uit om het project van Stichting Auschwitz te komen voorstellen rond het collectief geheugen van de wijk “Marollen-Zuidstation”, en dit naar aanleiding van de vernissage van de tentoonstelling “L’espace Magh à travers le temps” [De Espace Magh doorheen de tijd].


De onmiddellijke omgeving van het station veranderde gedurende de eerste helft van de 20e eeuw geleidelijk aan in een soort Joodse wijk. Vandaag zijn de sporen daarvan echter zodanig vervaagd, dat het moeilijk, zoniet onmogelijk is om dit nog te zien. Hoe kan men dan dit stuk geschiedenis van de wijk in herinnering brengen? En hoe moet men te werk gaan om de volle omvang van de ramp te kunnen inschatten die in het bijzonder de gemeenschap trof die in deze wijk een toevlucht had gevonden? Joden waren op de vlucht uit Duitsland, en later ook uit Oost-Europa (naarmate het Derde Rijk zijn veroveringstocht verder zette). Velen onder hen dachten een schuilplaats te vinden in België, in Brussel, en dan vooral in de Marollenwijk, sinds mensenheugenis een baken voor wie het geluk niet aan zijn kant had.

 

Het gebouw waarin nu de “Espace Magh” is ondergebracht, speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol in dit verhaal. Destijds was er het “Café des Tramwaymen”, met toen al een tentoonstellingsruimte en een theaterzaal. Het was ook het decor van vele vergaderingen, aangezien het gebouw toebehoorde aan de vakbond van trambestuurders, en een pleisterplaats voor communisten. Het zal dan ook weinig verbazen dat de politie, in het giftige vooroorlogse klimaat, er op 22 mei 1938 binnenviel op aangeven van de Staatsveiligheid, om een identiteitscontrole uit te voeren bij alle aanwezigen (een honderdtal). De meesten bleken Joden uit Centraal-Europa te zijn. Een vierde van hen werd gearresteerd. Werden deze mensen gevangen gezet, of het land uitgestuurd? De vraag is terecht. De Joden werden verrast door de snelheid waarmee de mensenjacht zich had uitgebreid naar ons land. Toch konden ze rekenen op een aantal mensen die vastbesloten waren hen te helpen en te beschermen.

 

Het project van Stichting Auschwitz poogt dan ook om de plaatsen te identificeren die getekend zijn door de geschiedenis, maar ook de acties die er plaatsgevonden hebben, om zo de herinnering en de strijd van de wijk terug in het leven te roepen. We gaan op zoek naar notoire of anekdotische gebeurtenissen die de geschiedenis en de herinnering van de wijk vorm hebben gegeven. Wie zich geroepen voelt om ons te helpen bij dit onderzoek, is welkom.
Daarnaast zal bij deze gelegenheid ook een ontwerp van documentaire getoond worden met beeld- en geluidsfragmenten uit getuigenissen van vluchtelingen en ondergedoken kinderen die in de wijk geleefd hebben.

 

Espace Magh, Priemstraat 17 te 1000 Brussel

 

 

 

Tentoonstelling “L’Espace Magh à l’épreuve du temps”

logo_magh

Aankondiging op de site www.espacemagh.be

 

De gedachtenis van de plaats wordt onthuld door een historische en artistieke retrospectieve tentoonstelling, die multidisciplinair en multimediaal wordt opgevat.

Onderzoek in de stadsarchieven van Brussel heeft een licht geworpen op de verschillende episodes en transformaties van het gebouw waar vandaag de Espace Magh in ondergebracht is. Het is een verbazingwekkend parcours dat vaak verbonden is met de culturele context en de omwentelingen die er geweest zijn.

 

De tentoonstelling biedt tevens een gelegenheid om de collecties van de Espace Magh te tonen, en om de meest markante werken van de afgelopen twee jaar voor het voetlicht te plaatsen, zoals het schitterende werk van Djamel Oulkadi, residerend artiest in 2010; of nog de reeks portretten getiteld “Mijn moeder en ik” van David Ameye, die hun oorsprong vinden in een workshop met kinderen uit het 5e leerjaar van School nr.14 in Schaarbeek.

Men kan ook de foto’s van Rachid Mendjeli herontdekken, net als het driedimensionale “patchwork” gecreëerd tijdens het textielatelier met Kathrin Laurent en in samenwerking met de vzw Infor femmes, of nog de videoproducties van Milena Bochet en de School van de Marollen.

 

Tijdens de tentoonstelling zullen ook verschillende ontmoetingen plaatsvinden:

  • Op 8 oktober hebben wij het genoegen om vanaf 17u30 de ploeg van de vzw Auschwitz in Gedachtenis te ontvangen. Zij doen onderzoek naar het collectief geheugen van de wijk, en zullen een stuk van de miskende geschiedenis ervan onthullen..
  • Om 18u30 ontvangen we Jacques Allesandra, auteur van een monografie over Abdellatif Laabi “La fierté d’être homme”, uitgegeven bij Espace Magh; het werk gaat terug op een thematische week over het werk van de dichter en dat van zijn vrouw, die plaatsvond in maart 2009.

 

De tentoonstelling loopt van 22 september tot 28 oktober. De vernissage vindt plaats op 8 oktober vanaf 17u.

 

Voor meer informatie: Wijkprojecten “Marollen-Zuidstation”

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis? Contacteer ons en stort € 50,00 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB met als melding: ‘Lidmaatschap 2025’. Het lidmaatschap geeft recht op de twee nummers van 2025 van ons wetenschappelijk tijdschrift Getuigen: Tussen geschiedenis en herinnering.

GIFTEN

Elke gift van € 40,00 of meer (in een of meerdere schijven) geeft recht op een belastingvermindering voor Belgische belastingbetalers.
Vermeld in de melding dat het om een ‘Gift’ gaat en vermeld uw rijksregisternummer. Dit is verplicht sinds 2024 om van de vrijstelling te kunnen genieten.


Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.