Stichting Auschwitz - Livestreaming: Première van de documentaire ‘Van de dodenmarsen tot de terugkeer naar het leven’
Actualiteiten

 

De vzw Auschwitz in Gedachtenis zond de vier eerste documentaires uit haar collectie ’Archiefverhalen’ live uit op YouTube op elke laatste zondag van de maand van februari tot en met mei. De collectie is samengesteld uit getuigenissen van overlevenden van de nazikampen.

Komende zondag 27 juni om 18 uur, wordt onze laatste documentaire Van de dodenmarsen tot de terugkeer naar het leven, het vijfde nummer uit onze collectie, in streaming uitgezonden.
Deze première zal slechts éénmalig uitgezonden worden via deze live-uitzending. U kan hiervoor inloggen op ons YouTubekanaal om 18 uur via de link onderaan deze pagina.


marolles sm   dvd dossin sm   dvd mechelen auschwitz   dvd 4 auschwitz sm   dvd 5 marches mort sm


Programma:


Voor meer informatie over deze documentaires, gelieve de beelden of de titels van de documentaires aan te klikken of hier voor de Collectie “Archiefverhalen”.


U vindt het geheel van onze video’s terug op ons YouTube-kanaal.Wij nodigen u op zondag 27 juni om 18 uur uit om deel te nemen aan de virtuele projectie van de vijfde documentaire Van de dodenmarsen tot de terugkeer naar het leven. Overlevenden van de nazikampen vertellen ... Het volstaat om op de onderstaande link te klikken:

Live-uitzending op YouTube
(De getuigen spreken Frans maar worden ondertiteld in het Nederlands)


Op 27 januari 1945 stuiten Sovjet-verkenners op de kampen Auschwitz en Birkenau die zo goed als verlaten blijken te zijn. Ze ontdekken een paar duizend hongerige en zieke gevangenen, ter plaatse achtergelaten door de SS; de anderen werden tien dagen eerder al geëvacueerd naar andere kampen.

Deze documentaire, gebaseerd op interviews verzameld door de Stichting Auschwitz, volgt de reis van vijf gedeporteerden vanaf de evacuatie van Auschwitz tot hun terugkeer naar België.

Maria Mehler, Itta Wiernik, Henri Kichka, Maurice Pioro en Haïm Vidal Sephiha vertellen ons over de ‘dodenmarsen’ die werden uitgevoerd onder extreem zware omstandigheden en hun aankomst in overvolle kampen waar chaos, hongersnood en ziekte heersen.

Ze vertellen ons ook de omstandigheden van hun bevrijding door de geallieerden. Maria Mehler en Itta Wiernik werden door de Engelsen vrijgelaten in Bergen-Belsen, Henri Kichka door het Amerikaanse leger in Buchenwald. Maurice Pioro maakte deel uit van de ‘Death Train’ van Buchenwald naar Dachau waar hij werd bevrijd terwijl Haïm Vidal Sephiha werd vrijgelaten in de buurt van Bergen-Belsen.

De documentaire behandelt tot slot de omstandigheden waarin de repatriëring naar België verliep en de moeilijkheid om te getuigen in de naoorlogse jaren.

Duur van de documentaire: 45 min.

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.