Stichting Auschwitz - Stephan Lehnstaedt, De kern van de Holocaust
Stephan Lehnstaedt, De kern van de Holocaust

Stephan Lehnstaedt, De kern van de Holocaust: Belzec, Sobibor, Treblinka en Aktion Reinhardt, Hilversum Brussel: Verbum – Stichting Auschwitz, 2021, 208 p.

lehnstaedt kern holocaust webIn België en Nederland is de ‘definitieve oplossing van het Joodse vraagstuk’, de Endlösung, net als in veel andere landen, nog steeds grotendeels vertegenwoordigd door een symbool (het concentratiekamp en uitroeiingscentrum Auschwitz-Birkenau) en in één cijfer (zes miljoen slachtoffers). Het grote publiek gaat er al te gemakkelijk van uit dat alle Joden van Europa, na hun deportatie, vernietigd zijn op deze plaats die nu emblematisch is geworden voor massale uitroeiing. Anders dan in België is in Nederland echter een naam in deze context even bekend als Auschwitz, met name Sobibór, waar 34.313 Nederlandse Joden om het leven werden gebracht.

Stephan Lehnstaedt legt in zijn boek, De kern van de Holocaust, de vinger op een zere plek in de algemene kennis over de judeocide, gepleegd door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog en beschrijft een zeer specifieke realiteit: de geplande en systematische massamoord uitgevoerd op de Poolse Joden, in drie vernietigingscentra: Bełżec, Sobibór en Treblinka.

Het werk van Lehnstaedt is een meer dan welgekomen update van het onderzoek naar Aktion Reinhardt, aangezien het enige referentiewerk hierover, van de hand van Yitzhak Arad, reeds van 1987 dateert en sterk verouderd is.

 

ISBN: 978-94-9302836-4

Prijs: € 22,50

OnlinebestellingInkijkexemplaar (pdf)


Tekst van de achterflap

Ruim dertig procent van de Nederlandse Holocaustslachtoffers (ca. 33.500) werd vergast in het vernietigingskamp Sobibor. Hierdoor is Sobibor een belangrijk onderdeel van de Nederlandse Holocaust.

Kamp Sobibor was een onderdeel van Aktion Reinhardt die op 15 maart 1942 van start is gegaan. Deze Aktion, genoemd naar de hoge SS’er Reinhardt Heydrich, behelsde de bouw en werking van drie kampen (Belzec, Sobibor en Treblinka) die alleen voor de vernietiging van Joden zijn ontworpen, in het bijzonder het vermoorden van de Poolse Joden. Maar er was ook capaciteit voor Joden uit andere landen.

Tot november 1943 zijn ongeveer twee miljoen mensen in de Aktion Reinhardt-kampen vergast en verbrand. Daarna werden de kampen snel afgebroken en werden zoveel mogelijk sporen gewist. Minder dan 150 Joden hebben de Holocaust en deze vernietigingskampen overleefd. Slechts twee Nederlandse vrouwen wisten Sobibor te ontvluchten, waarvan Selma Engel-Wijnberg de bekendste was.

De Aktion Reinhardt-kampen hebben nooit de belangstelling gehad die Auschwitz-Birkenau (de ‘hoofdstad van de Holocaust’) ten deel is gevallen. Stephan Lehnstaedt corrigeert dit onvolledige beeld met deze compacte doch indringende studie.

De kern van de Holocaust wordt uitgegeven in samenwerking met Stichting Auschwitz, gevestigd te Brussel.

Stephan Lehnstaedt (München, 1980) is professor Holocaust en Joodse studies aan het Touro College Berlin. Zijn belangrijkste aandachtsgebieden zijn de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en de compensatie van dwangarbeid in de Poolse getto’s.

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.