Seminaries voor leerkrachten - Stichting Auschwitz
Seminaries voor leerkrachten

De vzw Auschwitz in Gedachtenis organiseert ieder jaar in november de pedagogische vormingsdag “Het nazivernietigingsproces: een technische invalshoek”.

vorming techniciteit 2018 nl webTijdens deze kosteloze vormingsdag gaan Frédéric Crahay en Johan Puttemans in op de technische aspecten van de Holocaust. Ze leggen de details bloot van de gruweldaden, zodat leerkrachten, ongeacht welk vak ze onderwijzen, hun lessen kunnen stofferen met goed onderbouwde argumenten en soms moeilijke klasdiscussies kunnen aangaan over de judeocide.

Voorbeeldprogramma:

 • Concentratiekampen versus moordcentra, een wereld van verschil
 • Aktion T-4, de nazistische genadedood
 • Einsatzgruppen, de Holocaust met de kogel
 • Chełmno, het eerste moordcentrum
 • Aktion Reinhardt
 • Bełżec, het laboratorium
 • Sobibór, de frustratie
 • Treblinka, het primitieve moordcentrum
 • Birkenau, de perfecte moordfabriek

Informatie en inschrijving (gratis, maar verplicht): Johan Puttemans


Vormingsseminaries “à la carte”

De vzw Auschwitz in Gedachtenis, die als doel heeft de geschiedenis van de Holocaust te bestuderen en over te dragen, organiseert in Brussel een reeks vormingsdagen voor leerkrachten, voor leden van organisaties die zich bezighouden met volwassenonderwijs, en voor alle professionele medewerkers uit de culturele en onderwijssector.

Deze vormingsdagen zullen “à la carte” worden aangeboden aan groepen van tien tot twintig personen. Reserveren is verplicht. Het is de bedoeling om de deelnemers een aanzet te geven voor een didactische, maar evengoed een sensibiliseringsaanpak.
Er worden talrijke onderwerpen aangeboden, die eveneens steunen op het beschikbare didactische materiaal en de organisatie van studiereizen (moordcentra).
Thema’s met betrekking tot de kennis en de overdracht van de geschiedenis en de herinnering aan de Holocaust worden hier meestal aangepakt door onderzoek van literatuur, film en kunst met een sterke historische inslag.
Elke deelnemer krijgt na afloop een pedagogisch dossier met een uitgebreide iconografie, referentieteksten en een plan voor een pedagogische reeks voor professioneel gebruik.
 

Didactische vormingssessies

 • MOORDCENTRA: De Holocaust in Centraal-Europa: van de getto’s tot de moordcentra (Frédéric Crahay, Johan Puttemans)

 

Sensibiliseringssessies

 • MOORDCENTRA BEZOEKEN: Studiereis naar Chełmno, Majdanek en naar de centra van “Aktion Reinhardt” (Frédéric Crahay, Johan Puttemans)
 • WIJK MAROLLEN-ZUIDSTATION: Herinneringen aan een Joods verleden in de wijk Marollen-Zuidstation (Johan Puttemans)
 • PEDAGOGIE: De Holocaust in de klas. Welke tools? (Marjan Verplancke, Johan Puttemans)

 

Praktisch

Reservaties:
Vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – 1000 Brussel
Tel: +32 (0)2 512 79 98
Contact via e-mail: Johan Puttemans


Vorig seminarie

- 7 maart 2013: Geweld, gedachtenis en overdracht doorheen het stripverhaal

Seminarie geleid door Michel Kichka (Illustrator, Cartoonist, Professor aan de Hogeschool voor Schone Kunsten te Jeruzalem).
Auteur van: Deuxième génération: Ce que je n'ai pas dit à mon père [Tweede generatie: Wat ik mijn vader niet zei] (Dargaud, 2012)

Tweede Generatie is geen afrekening met de geschiedenis. Het betreft eerder een autobiografisch verslag waarin Michel Kichka de beslissende momentopnames van een kindertijd, een jeugd en een leven traceert in de schaduw van de Shoah, van het vlakke land naar het beloofde land, tussen nachtmerries, grappige herinneringen, vreugdevolle momenten en bevrijdende daden.

Kichka, beroemde Israëlische schrijver en vooraanstaande cartoonist, is niet louter een fervente aanhanger van de vrede in het Nabije Oosten maar eveneens de zoon van een man die als enige lid van zijn familie de oorlog heeft overleeft. Op 20-jarige leeftijd keerde zijn vader terug naar zijn vaderland België. Hij kreeg twee dochters en twee zonen. En een dermate doorwegend verleden dat zijn kinderen, elkeen voor zich, hieruit moesten groeien. Op een unieke en ontroerende toon wordt een intiem en aangrijpend verhaal voorgesteld. Tweede Generatie is zowel een historisch documentair als verslaggevend striproman. Het is een prachtig en van de wijs brengend stripverhaal.

 

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl   logo bnb nl       We zijn lid van het BCH  

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
Kantoren geopend van maandag tot vrijdag tussen 9.30 en 16 uur,
toegang bij voorkeur op afspraak.
twfbytin

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.