Studiereis naar Auschwitz-Birkenau - Stichting Auschwitz
Studiereis naar Auschwitz-Birkenau
auschwitz_2013-1
© Georges Boschloos / Stichting Auschwitz - vzw Auschwitz in Gedachtenis

In 2021 organiseren de Stichting Auschwitz en de vzw Auschwitz in Gedachtenis hun 43e studiereis tijdens de paasvakantie. De reis zal vijf dagen duren, van maandag 5 t/m vrijdag 9 april.


Met onze begeleiding willen we het evenwicht bewaren tussen objectieve duiding en subjectieve betrokkenheid, het rationele en het emotionele aspect.

Meer dan 2 000 docenten en pedagogen hebben al aan deze studiereizen deelgenomen.
Praktische informatie:

 • Het vervoer gebeurt per vliegtuig en het verblijf in vol pension is voorzien in de MDSM (Miedzynarodowego Domu Spotkan Mlodziezy) te Oświęcim (Auschwitz).
 • Het programma voorziet: geleide bezoeken aan de verschillende kampsites (Auschwitz I en Auschwitz-Birkenau), nabesprekingen, debatten met overlevenden, filmvoorstellingen, een algemene inleiding over de kenmerken van het systeem van de nazikampen en de genocides, enz.
  De overlevenden van de naziconcentratiekampen en moordcentra begeleiden de bezoeken aan de kampen en de debatten. Zij zijn de getuigen van deze tragische periode uit onze hedendaagse geschiedenis.
 • Prijs: € 550,00 per persoon (het saldo neemt de vzw Auschwitz in Gedachtenis voor haar rekening).
  Inbegrepen in de prijs: vliegtuigreis en luchthaventaksen,verblijf in gemeenschappelijke kamers in volpension in de Herberg MDSM te Oświęcim, geleide bezoeken aan de kampen met gidsen-tolken, de seminaries, het transport ter plaatse ...
  Niet inbegrepen in de prijs: reisbijstandsverzekering, annuleringskosten, fooien voor de gidsen en de chauffeurs, paspoortkosten en persoonlijke uitgaven.


 Nieuwe publicatie: Sporen van herinnering: Auschwitz-Birkenau bezoeken (speciale editie), lente 2017.

sporen v h auschwitz birkenau webEen informatiebrochure over het beruchte kamp Auschwitz streeft een drievoudig doel na. Ten eerste biedt de vzw Auschwitz in Gedachtenis een gebruiksvriendelijk antwoord op de stijgende vraag van belangstellenden die Auschwitz op een ernstige manier wensen te bezoeken. Vervolgens willen we de deelnemers aan onze jaarlijkse studiereis compacte, maar toch vrij volledige informatie verstrekken. Tot slot merkten we dat er behoefte was aan een beknopte, maar professioneel uitgewerkte en geactualiseerde handleiding voor geïnteresseerden.

Deze didactische brochure zal zowel de deelnemer aan de jaarlijkse studiereis als de individuele bezoeker van Auschwitz helpen om een goed, overzichtelijk en volledig beeld te krijgen van de plek waar hij zich bevindt.


Inhoudsopgave:

 • Inleiding: Een jaarlijkse studiereis naar Auschwitz-Birkenau
 • Actualiteit: Auschwitz ‘reverse’
 • Wist je dat ... zowat 25 000 Joden uit België naar Auschwitz werden gedeporteerd? De Shoah in België
 • Auschwitz: Auschwitz als de ‘eindoplossing’ van het Europese Jodenprobleem
 • Uitgediept: Het systeem van concentratiekampen en het systeem van moordcentra
 • Vraagstuk: (Over)leven in een concentratiekamp
 • Reflectie: Het moordcentrum in Birkenau en zijn Sonderkommando
 • Varia: Meer weten


Korte weergave in pdf

Gratis (enkel verzendkosten worden aangerekend): onlinebestelling in de rechterkolom


De laureaten van onze Wedstrijd ‘Linken en Herinneren’, die in 2017 als thema ‘Alles mag in naam van de democratie!’ had, werden uitgenodigd om gratis deel te nemen aan onze studiereis naar Auschwitz-Birkenau. Deze wedstrijd in het kader van de burgerexpressie is bedoeld voor de leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs uit alle onderwijsnetten.

Hier vindt u de tekst van hun discours (pdf) op de slotavond van de reis.

2017 concours
Voorstelling van de Nederlands- en Franstalige laureaten van de Wedstrijd in het kader van de burgerexpressie van de Stichting Auschwitz ‘Linken en Herinneren’ op de slotavond op donderdag 13 april 2017.
© Johan Puttemans/Stichting Auschwitz

 

Voor bijkomende inlichtingen of inschrijvingsaanvragen, gelieve contact op te nemen met Georges Boschloos

Tel.: +32 (0)2 512 79 98  – Contact via e-mail

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl   logo bnb nl       We zijn lid van het BCH  

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
Kantoren geopend van maandag tot vrijdag tussen 9.30 en 16 uur,
toegang bij voorkeur op afspraak.
twfbytin

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.