Stichting Auschwitz - Projectie van de documentaire “Gedeporteerd van Mechelen naar Auschwitz”: 15 maart 2016
Actualiteiten

De vzw Auschwitz in Gedachtenis nodigt u uit op de filmvoorstelling van de documentaire van Sarah Timperman en Stéphanie Perrin Gedeporteerd van Mechelen naar Auschwitz. Getuigen vertellen... op dinsdag 15 maart in cinema AVENTURE.

 

mechelen-auschwitz-cover-dvd
In deze documentaire vertellen zes overlevenden in een reeks interviews hoe ze van Mechelen naar Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd.
Ze beschrijven de omstandigheden waarin het transport de bestemming bereikte (ontsnappingspogingen, dorst, angst, het op elkaar geperst zitten) en ook de aankomst in het kamp Birkenau.
Onmiddellijk na het uitstappen moesten ze het selectieproces ondergaan en werden gescheiden van hun naaste familieleden. Ze behoorden tot de uiterst kleine minderheid die arbeidsgeschikt was bevonden en werden in het kamp ondergebracht. Daar werden ze een nummer, beroofd van hun identiteit en vernederd tot in het diepst van hun ziel. Vervolgens begon de zogenaamde “quarantaine”, waarin er alles aan werd gedaan om hen moreel en fysiek te breken.
De zes getuigen vertellen over hun persoonlijke ervaring: David Mandelbaum vertrok met een van de eerste transporten en maakte de reis met een reizigerstrein; Félix Lipszyc zat op het twintigste transport en was er indirect getuige van hoe dat werd aangevallen; Jacques Raffeld werd als verantwoordelijke voor zijn wagon aangewezen; de verzetsstrijders Sarah Goldberg en Paul Halter vertrokken respectievelijk met het 21ste en het 22ste transport; Marie Pinhas, op dat ogenblik veertien jaar oud, werd in het gezelschap van haar ouders gedeporteerd met het laatste transport van Mechelen naar Auschwitz-Birkenau.

 

Gedeporteerd van Mechelen naar Auschwitz. Getuigen vertellen... is het derde volume van de “Archiefverhalen” gerealiseerd door de vzw Auschwitz in Gedachtenis, vertrekkende van audiovisuele getuigenissen, verzameld door Stichting Auschwitz.

Meer info

 

 

De voorstelling/projectie zal gevolgd worden door een debat in aanwezigheid van de makers van de film en van Johan Puttemans, wetenschappelijk medewerker van de vzw Auschwitz in Gedachtenis.

Duur van de documentaire: 40 min.

Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

 

 

Praktische informatie:

Dinsdag 15 maart 2016 om 18 uur
CINEMA AVENTURE
Centrumgalerij
Kleerkopersstraat 57
1000 Brussel

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.