Stichting Auschwitz - Projectie van de documentaire “Gedeporteerd van Mechelen naar Auschwitz. Getuigen vertellen...”, 1 december 2015
Actualiteiten

De vzw Auschwitz in Gedachtenis nodigt u uit op de filmvoorstelling van de documentaire van Sarah Timperman en Stéphanie Perrin Gedeporteerd van Mechelen naar Auschwitz. Getuigen vertellen...

 

mechelen-auschwitz-sm

Deze documentaire, opgebouwd uit een aantal interviews van overlevenden van de nazi-kampen die gekozen werden uit de getuigenissen die sinds de jaren 1990 door Stichting Auschwitz werden opgenomen, vertelt de deportatie van Mechelen naar Auschwitz-Birkenau van zes overlevenden.

Ze geven een beeld van de omstandigheden waarin het “vervoer” geregeld werd naar Auschwitz en van hun aankomst in Birkenau, waar ze de beruchte selectie ondergaan bij het uitstappen van de trein.

Gescheiden van hun families, maken ze deel uit van een kleine minderheid die fit voor werk bevonden wordt en worden ingedeeld in het kamp waar ze, beroofd van hun identiteit en diep vernederd, nummers worden. Dan begint een periode die bekend staat als “quarantaine”, waarin alles wordt gedaan om hen mentaal en fysiek te breken.

Deze zes getuigen vertellen hun ervaringen: David Mandelbaum, vertrokken met één van de eerste konvooien, maakte de reis in een passagierstrein; Felix Lyspstic is een indirecte getuige van de aanval op het XXste konvooi waartoe hij behoorde; Jacques Raffeld werd aangesteld als wagonverantwoordelijke; Sarah Goldberg en Paul Halter, respectievelijk ingedeeld bij het XXIste en XXIIste konvooi, waren beiden bij het Verzet; Marie Pinhas ten slotte, werd gedeporteerd op de leeftijd van 14 jaar samen met haar ouders met het laatste konvooi van Mechelen naar Auschwitz-Birkenau.

 

Gedeporteerd van Mechelen naar Auschwitz. Getuigen vertellen... is het derde volume van de verzameling “Archiefverhalen” gerealiseerd door de vzw Auschwitz in Gedachtenis, vertrekkende van audiovisuele getuigenissen, verzameld door Stichting Auschwitz.

Meer info

 

Praktische informatie:

De voorstelling van dinsdag 1 december 2015 werd afgelast. Er zal weldra een nieuwe datum voorgesteld worden begin 2016.

Duur van de documentaire: 40 min.

Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.