Stichting Auschwitz - Projectie van de documentaire van Lydia Chagoll “Ma Bister”, op 28 maart 2014
Actualiteiten

De avant-première van de nieuwe documentaire film “Ma Bister” van Lydia Chagoll over het leven in Europa van de Sinti en de Roma doorheen de eeuwen, geörganiseerd door de Koning Boudewijstichting, zal plaatshebben op vrijdag 28 maart om 20 uur 10 in de bioscoop Galeries te Brussel. 

 

ma bister

Vioolstemmende Zigeunerjongen (1890) van Janos Valentiny, © National Gallery

 

De documentaire zal worden ingeleid door Lydia Chagoll zelf en filmjournalist en –criticus Jan Temmerman.

De film wordt in één zaal in het Nederlands vertoond en in een tweede zaal in het Frans.

De projectie van de documentaire wordt gevolgd door een receptie.

 

“Ma Bister” is een documentaire film van 90 minuten.

U kan de DVD vanaf maart bestellen via: www.kbs-frb.be of rechtsreeks via Lydia Chagoll op volgend adres: bcocdinfo@telenet.be. Prijs (verzendkosten inbegrepen): € 20,00 (ten goede van de vzw Voor een glimlach van een kind).

De Sinti en Roma, nomaden afkomstig uit India, zijn op ons continent doorheen de eeuwen hoofdzakelijk nomaden gebleven. Vandaag echter is nog maar 2% van hen rondtrekkend. Vanwege de drastische veranderde wereld zijn zij hun economische rol kwijt als zelfstandige ambachtslieden en als huis-aan-huisverkopers. Hoewel de Sinti en Roma een relatief grote bevolkingsgroep vormen - in Europa circa 12 miljoen - is hun geschiedenis nauwelijks gekend. En ongekend, is meestal onbemind!
De vrijheidszin van deze nomaden wekte jaloezie op bij de brave geharnaste en gehoorzame burger. De Rombevolking heeft voor hun bewust doorgezette levenswijze en levenslust zwaar moeten boeten. Vanaf de 17de eeuw en nog altijd in onze huidige geciviliseerde wereld, wordt deze gemeenschap gestigmatiseerd, gediscrimineerd en onderdrukt.
De genocide waarvan zij het slachtoffer werden tijdens het naziregime wordt door sommige historici ook nog altijd niet erkend.
Met de film “Ma Bister” geeft Lydia Chagoll een overzicht doorheen de eeuwen van het leven van de Rombevolking. Het is een getuigenis over het leven van de Sinti en Roma in Europa. “Ma Bister” brengt met een schat aan documenten een inzichtelijk beeld van hun geschiedenis en geeft hen op die manier ook een verdienstelijke waardigheid.

Het leven van Zigeuners gisteren en vandaag
Sinti, Roma, vrije mensen, verachte mensen
Een leven van vreugde, van verdriet
Sinti, Roma? Wereldburgers

 

Lydia Chagoll
Een kind in jappenkampen, een danseres, choreografe, filmregisseur, pleitbezorgster van mishandelde kinderen en van gevangenen, schrijfster en dichteres,  is een  vrouw die onversaagd opkomt tegen onrecht. Als levensgezel en medewerkster van Frans Buyens (1924-2004), heeft ze samen met hem meerdere documentaire films gemaakt die een helder licht werpen op de uitdagingen die aan de mensen van de twintigste eeuw gesteld werden.

CV van Lydia Chagoll (pdf)

 

Praktische informatie:

Uur: 20:10 - 21:50

Galeries Cinema
Koninginnegalerij 26
1000 Brussel

De voorstelling wordt geörganiseerd door het Lydia Chagoll Fonds, beheerd door de Baudewijn Stichting.
De inkom is gratis, maar inschrijven is verplicht via de link www.kbs-frb.be of telefonisch op het nummer 02 549 61 86.

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.