Stichting Auschwitz - Seminarie “Le cinéma historique, entre fiction et documentaire”: 22 en 23 maart 2012
Actualiteiten

Seminarie bedoeld voor de leerkrachten en georganiseerd door de Stichting Auschwitz in samenwerking met het IFC van de Franstalige Gemeenschap


In het kader van het programma van het IFC (Institut de la Formation en cours de Carrière) organiseren de Stichting Auschwitz en de vzw Auschwitz in Gedachtenis te Brussel een seminarie (van twee dagen), gericht op de leerkrachten van het secundaire onderwijs. Deze cyclus heet “Questions approfondies d’histoire et de mémoire de la Shoah et de la terreur nazie” [Diepgaande vragen over geschiedenis en herinnering van de Holocaust en de nazi-terreur].

 

Tijdens de seminaries zullen universitaire specialisten aangaande de verschillende thema’s aan het woord gelaten worden. Om een diepgaand gesprek te verzekeren, zal een corpus van teksten en iconografisch materiaal een maand op voorhand aan de deelnemende leerkrachten overgebracht worden. Gedurende het seminarie zullen deze teksten, na de presentatie van de sprekers, de verschillende debatten aanvullen. Vervolgens worden workshops georganiseerd teneinde pedagogische maquettes te ontwikkelen.

 

Het behandelde onderwerp in dit seizoen:


  • Donderdag 22 en vrijdag 23 maart: “Le cinéma historique, entre fiction et documentaire” [De geschiedkundige film, tussen fictie en documentaire]

    De film is een van de belangrijkste middellen van de eeuw geworden om de herinnering over te brengen. Het gaat hier om de respectievelijke plaatsing en functie van het document en de fictie te bevragen in de filmproducties in de periode gaande van 1914 tot 1945 en de producties geraliseerd van 1914 tot vandaag de dag. Dit seminarie stelt een benadering voor van de evolutie van de betrekkingen tussen de documenten en de fictie en een ananlyse van enkele voorbeeld filmfragmenten met een pedagogische bestemming.

    Dit seminarie wordt geleid door A. Kleinberger (Paris Ouest Nanterre La Défense) en P. Mesnard (vzw Auschwitz in Gedachtenis)

    Plaats: Haute École Francisco Ferrer, Fonteinstraat 4, 1000 Brussel

 

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.