Stichting Auschwitz - Studiedag “Gevaarlijk spel tussen Kunst en Propaganda”
Actualiteiten

Donderdag 7 april 2011: Studiedag georganiseerd door de vzw Auschwitz in Gedachtenis en Stichting Auschwitz in de Koninklijke Bibliotheek van België

 

Dit gebeuren wordt voorgezeten door:

– L. Jurgenson (Paris IV / CIRCE – CRECOB)

– P. Mesnard (vzw Auschwitz in Gedachtenis)

 

Vanaf het ontstaan van de media met grote verspreiding, begonnen de politieke instanties en politieke regeringspartijen boodschappen te ontwikkelen om hun imago te promoten en hiermee het publiek, waartoe ze zich richtten, te overtuigen. Hiervoor werden stereotypen gecreëerd om de aandacht en, meer specifiek de emoties van het publiek, te katalyseren. Het beeld van de tegenstander of vijand (de eerste werd al snel de tweede) werd veel gebruikt.

 

Op deze manier heeft men algemene instrumentalisatie gekend van beelden doorheen de toespraken en voorstellingen met politieke doeleinden. Specialisten, die we met hedendaagse publiciteitsmarketing kunnen vergelijken, hebben verschillende strategieën ontwikkeld die erop uit waren de opinies rond zich te scharen en minder om de politieke of sociale werkelijkheid begrijpelijk te maken. Op deze manier heeft de propaganda gewerkt en in de oorlogscontexten, gebruik makend van visuele getuigenissen van afgrijselijkheden, werd ze uiteindelijk een echt wapen. Van dit wapen hebben de totalitaire regimes gebruik gemaakt om een ideologische visie van de wereld te scheppen, van waaruit ze degenen die ze als hun vijanden bestempelen, te weren. Dit hetzij op raciaal, sociaal of politiek vlak.

 

Deze studiedag zal zich vooral focussen op de rol van de kunstenaars in de productie, toe-eigening of afwending van propaganda. Samengevat, de limieten, het spel (zowel in de ludieke als mechanische zin van het woord) en de gevaren tussen kunst en propaganda.

 

Voorstelling en gedetailleerd programma van de studiedag op 7 april 2011 (pdf)

 

Deze studiedag zal plaatsvinden in de Koninklijke Bibliotheek van België (Albertina) – Zaal: Auditorium Lippens – Toegang: Kunstberg en Keizerslaan, 2 – 1000 Brussel.

 

Inschrijving is gratis, doch reservatie is gewenst.

 

Simultane vertaling van het Frans naar het Nederlands en van het Nederlands naar het Frans.

 

 

Voor verdere inlichtingen of inschrijvingen, nodigen wij u uit contact op te nemen met Nathalie Peeters:

Tel: +32 (0)2 512 79 98 – Contact per Email

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.