Stichting Auschwitz - Tentoonstelling “Portretten getuigen” – Foto’s van André Goldberg, tot en met 30 januari 2018
Actualiteiten
In het kader van de 75ste verjaardag van de deportatie van de Belgische Joden werkt de Stichting Auschwitz mee aan de fototentoonstelling van André Goldberg. “Portretten getuigen” werd uitgewerkt door het Joods Museum van België en is te zien in Museum Kazerne Dossin te Mechelen van maandag 2 oktober tot en met dinsdag 30 januari.

 
expo portretten getuigen nl webAndré Goldberg (Brussel, 1963) is al 25 jaar artistiek actief met fotografie, videokunst en cinema. Hij geeft ook les in deze vakken in meerdere scholen en academies in België.

Het idee om de getuigen van de Shoah te fotograferen ontstond in 1994, aan de vooravond van de 50ste verjaardag van de bevrijding van de nazikampen. Met het project, dat indertijd was opgevat als een boek gepubliceerd in samenwerking met de Stichting Auschwitz, wilde de fotograaf inspelen op een gevoel van dringendheid omdat de laatste directe getuigen van deze gebeurtenissen weldra verdwenen zouden zijn.

Nu, in het kader van de 75ste verjaardag van de deportatie van de Belgische Joden, vinden we het onze taak deze gezichten weer op de voorgrond te brengen in een tentoonstelling in Kazerne Dossin en het verhaal te vertellen van deze mensen, die intussen bijna allemaal overleden zijn. De ervaringen van de overlevenden van de dodenkampen moeten worden overgebracht, tegen alle pogingen tot ontkenning en vervalsing in, en opdat we het nooit zouden vergeten.

De 37 portretten werden gemaakt in de studio, met een technische 4x5 inch-camera en met kunstlicht. Door stelselmatig de ogen te benadrukken en de rest van het beeld vaag te houden, richt de fotograaf onze blik naar die van de getuigen van de horror van de kampen.

Bij elk portret kun je de stem van de getuige te horen. Dit is mogelijk gemaakt dankzij de Stichting Auschwitz, die de audio-interviews van Dominique Rozenberg heeft bewerkt. Rozenberg is sociologe en de levensgezellin van de fotograaf. Via een QR-code die op de panelen te vinden is, kan de bezoeker de stem van de getuige in kwestie horen zoals zij opgenomen werd op het moment dat de foto werd gemaakt. Alle audiofragmenten met vertaling zijn te vinden op het YouTube-kanaal van de Stichting Auschwitz.

Het boek zal voor de gelegenheid opnieuw worden uitgegeven in een nieuw formaat door uitgeverij La Lettre volée in samenwerking met de Stichting Auschwitz en zal vergezeld worden van een pedagogisch werkje.
 
Meer informatie en foto's van de getuigen: website Joods Museum van België


Praktisch:
Museum Kazerne Dossin
Goswin de Stassartstraat 153
B-2800 Mechelen
Van maandag 2 oktober 2017 tot dinsdag 30 januari 2018
Openingsuren: maandag – dinsdag – donderdag – vrijdag van 9 tot 17 uur / zaterdag – zondag van 9.30 tot 17 uur /
Gesloten op woensdag

Sluitingsdagen: 30 september (Jom Kippoer), 25 december en 1 januari 2018

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.