Stichting Auschwitz - Uitreiking van de Prijzen Stichting Auschwitz 2014-2015, 8 oktober 2015
Actualiteiten

Academische Zitting van de Prijsuitreiking van Stichting Auschwitz op donderdag 8 oktober 2015 om 18 uur in het stadhuis van Brussel.


Stichting Auschwitz beloont jaarlijks universitaire werken van hoog niveau ter ere van alle slachtoffers van de naziconcentratiekampen en moordcentra. De Prijzen voor het academische jaar 2014-2015 werden aan de volgende onderzoekers toegekend: 

 • De ‘Prijs Stichting Auschwitz’ werd toegekend aan Dhr. Vincent LEFEBVE voor zijn werk Politique des limites, limites de la politique. La place du droit dans la pensée de Hannah Arendt, manuscript van een doctoraatsverhandeling onder co-promotorschap van Mevr. Julie Allard (ULB) en Dhr. Luc Wintgens (KUL), ULB – Faculteit Rechten, 2009-2013.
 • De ‘Prijs Stichting Auschwitz – Jacques Rozenberg’ werd toegekend aan Mevr. Kim WÜNSCHMANN voor haar doctoraatsverhandeling Before Auschwitz. Jewish Prisoners in the Prewar Concentration Camps, Birkbeck College, University of London – Department of History, Classics and Archaeology, 2012.
 • De Beheersraad van Stichting Auschwitz heeft een subsidie toegewezen in het kader van een onderzoeksovereenkomst, aan vier onderzoekers die een artikel schrijven voor ons tijdschrift Getuigen tussen geschiedenis en herinnering, of voor onze website.
  • Mevr. Magali CHIAPPONE-LUCCHESI, voor haar werk La dramaturgie du témoignage chez Charlotte Delbo. Une écriture de la spectralité, doctoraatsverhandeling aan het Institut d’Études théâtrales van de Université Sorbonne-Nouvelle Paris 3, 2015.
  • Mevr. Anna HÁJKOVÁ, voor haar werk Prisoner Society in the Terezin Gheto, 1941-1945, doctoraatsverhandeling aan de University of Toronto, 2013.
  • Dhr. Sébastien LEDOUX, voor zijn werk Le temps du ‘Devoir de mémoire’ des années 1970 à nos jours, doctoraatsverhandeling aan de Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, 2014.
  • Dhr. Michele TADI, voor zijn werk The Art of looting. The recovery of looted artworks through Alternative Dispute Resolution, masterproef aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Università degli studi in Pavia, 2013.
 • De ‘Onderzoeksbeurs van Stichting Auschwitz’ werd toegekend aan Dhr. Stipe ODAK voor zijn onderzoeksproject Raising Arms/Raising Armies: An Interdisciplinary Research into the Role of Religion in the Generation and Transformation of Collective Memories of Conflict, the Case of Bosnia and Herzegovina.
 • Een tweede kandidaat werd voor zijn opmerkelijke werk beloond met een ‘Onderzoeksbeurs van de ‘Belgische vriendenkring van gewezen politieke gevangenen van Auschwitz-Birkenau, kampen en gevangenissen van Silezië’ ’. De Voorzitter van Stichting Auschwitz kende de beurs dit jaar toe aan Dhr. Alexandre DACHET voor zijn onderzoeksproject Évaluation du sens accordé par les petits-enfants descendants de survivants de la Shoah aux actes terroristes actuels, en lien avec leur histoire familiale, doctoraatsstudent aan de Service de Psychologie du Développement et de la famille van de ULB.

 

De Prijzen worden uitgereikt tijdens een academische zitting. Die zal plaatsvinden in aanwezigheid van de hoogste academische en politieke autoriteiten van het land, op donderdag 8 oktober 2015 om 18 uur in de gotische zaal van het stadhuis op de Brusselse Grote Markt (ingang: trap der Leeuwen).

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.