Stichting Auschwitz - Uitreiking van de Prijzen Stichting Auschwitz 2015-2016, 27 oktober 2016
Actualiteiten

Academische Zitting voor de uitreiking van de prijs van Stichting Auschwitz op donderdag 27 oktober 2016 om 18 uur in het Stadhuis van Brussel.


Stichting Auschwitz beloont jaarlijks universitaire werken van hoog niveau ter ere van alle slachtoffers van de naziconcentratiekampen en moordcentra. De Prijzen voor het academische jaar 2015-2016 werden aan de volgende onderzoekers toegekend: 

 • De ‘Prijs van Stichting Auschwitz’ wordt toegekend aan Mijnheer Dimitri RODEN voor zijn werk getiteld In naam van het Duitse volk! Het Duitse krijgsgerecht en de openbare orde in bezet België (1940-1944), proefschrift voorgelegd tot het behalen van de graad van Doctor in de Geschiedenis - Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen, Universiteit Gent en Koninklijke Militaire School, Brussel, 2015.
 • De ‘Prijs van Stichting Auschwitz – Jacques Rozenberg’ wordt toegekend aan Mevrouw Laurence SCHRAM voor haar werk getiteld La Caserne Dossin à Malines 1942-1944. Histoire d’un lieu, thèse présentée en vue de l’obtention du grade de Docteur en Histoire, Histoire de l’Art et Archéologie, Université Libre de Bruxelles, 2015.
 • De Beheersraad van Stichting Auschwitz heeft een subsidie toegewezen in het kader van een onderzoeksovereenkomst, aan een onderzoeker die een artikel schrijft voor ons tijdschrift Getuigen tussen geschiedenis en herinnering, of voor onze website.
 • Mijnheer Jacob S. EDER, voor zijn werk getiteld Holocaust Angst: The Federal Republic of Germany and American Holocaust Memory since the 1970s, University of Pennsylvania, 2015.
 • De ‘Onderzoeksbeurs van Stichting Auschwitz’ wordt toegekend aan Mevrouw Christina SEEWALD-JUHÁSZ voor haar project getiteld Auschwitz-Überlebende : Sprachblockaden im juristischen und erinnerungstextlichen Diskurs, Doktoratsstudium Philosophie an der Kultur- und Gesellschaftswissenschaftlichen Fakultät der Universität Salzburg/Hauptfach: Literaturwissenschaft/Romanistik, Universität Salzburg (Oostenrijk).

 

De Prijzen worden uitgereikd tijdens een academische zitting, op uitnodiging van de Burgemeester van Brussel-Stad, het Schepencollege van Brussel-Stad en De Heer Henri GOLDBERG, Voorzitter en de Raad van Bestuur van de vzw Auschwitz in Gedachtenis.

Deze zal plaatsvinden in aanwezigheid van de hoogste academische en politieke autoriteiten van het land, op donderdag 27 oktober 2016 om 18 uur in de Gotische Zaal van het Stadhuis op de Brusselse Grote Markt (Ingang langs de Leeuwentrap).

De zitting zal opgesierd worden door de aanwezigheid van:

 • Mevrouw Elke SLEURS, Staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, en Wetenschapsbeleid, belast met Grote Steden, toegevoegd aan de Minister van Financiën
 • Mevrouw Hilde CREVITS, Viceminister-President van de Vlaamse Regering en Vlaams Minister van Onderwijs
 • De Heer Jean-Christophe LELOUP, Raadslid van De Heer Jean-Claude MARCOURT, Vicepresident van de Waalse regering, Minister van Economie, KMO's, Buitenlandse Handel, Nieuwe Technologieën en Hoger Onderwijs van de Federatie Wallonië-Brussel.

  Na een muzikale intermezzo op het einde van de academische zitting heffen we het glas op de vriendschap.

  Uitnodiging (pdf)

 

 

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen: Stichting Auschwitz – Instelling van Openbaar Nut, Wolstraat 17 / Bus 50 te 1000 Brussel

Tel.: +32 (0)2 512 79 98 – Contact via e-mail

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.