Stichting Auschwitz - Inhoudsopgave van nr. 133
Home

Activiteiten in de kijker

Nieuwe video's

Redactioneel: 2021: de terugkeer van het obscurantisme? (Frédéric Crahay)Kroniek
 • Herdenking ‘Wat rest’: Materiële sporen van de ‘23 van Neurenberg’ (2000-2021) (Fabian Van Samang)

 • Film De Oost: Een troebele blik op een al even troebele Nederlandse oorlogsgeschiedenis (Brecht Capiau)
  De heruitgave van Peter van Dongens beeldroman Rampokan in 2018, David van Reybroucks Revolusi in 2020: het aantal publicaties in zowel de fictie als de non-fictie over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) stapelen zich op. Dit jaar kwam daar ook de film De Oost van Jim Taihuttu bij. In de rolprent zien we hoe Nederlandse troepen aankomen op Zuid-Celebes (het huidige Zuid- Sulawesi) om er orde op zaken te stellen. Waar Rampokan nog het superlatief ‘klassieker’ krijgt toebedeeld en Revolusi een ‘stem geeft aan de Indonesische verzuchtingen van toen’, zo wordt De Oost bedolven onder vitriool, niet in het minst door veteranen die de strijd zelf hebben meegemaakt. Een analyse van wellicht de meest controversiële oorlogsfilm bij onze noorderburen van de afgelopen maanden dringt zich op.

 • Film Josep (Frédéric Crahay)
  Een tekenfilm van een cartoonist over een cartoonist, die een stukje miskende geschiedenis weer tot leven brengt.

 • Boek Transport XX: Bestemming Auschwitz (Mark De Geest)
  Op 19 april  1943 overvallen drie jongemannen een trein die zopas vertrokken is vanuit de Dossinkazerne in Mechelen. Aan boord bevinden zich 1.631 Joden – mannen, vrouwen, kinderen – op weg naar Auschwitz. De drie jongemannen slagen erin zeventien mensen te laten ontsnappen. Hun actie is uniek in de geschiedenis van de Holocaust. Het is de enige keer dat een Jodentransport tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt overvallen. Voor auteur Mark De Geest vormde deze overval de inspiratie voor een historische roman, ‘gebaseerd op ware feiten’. Wat zijn de feiten? En waar begint de fictie?HerinneringswoordenPortfolio: De Franse kampen van de Retirada (Erika Donis)Interview: Kevin Prenger (afgenomen door Fabian Van Samang)Dossier : 1918-1938: De politisering van de muziek in Europa

Dit dossier zal dieper ingaan op het gebruik en misbruik van de muziek door de politieke wereld tijdens het interbellum. Er zijn veel voorbeelden van hoe de politieke propaganda zich genesteld heeft in de Europese muziekcultuur.

 • Inleiding: Gleichschaltung en muziek: beslist geen Blitzkrieg (Peter Malisse)

 • Het politieke gebruik van de Duitse muziek en de opgang van het nazisme: Van Musik- naar Kulturbolschewismus (1920-1938) (Amaury du Closel)

 • Muziek en austrofascisme in Wenen (1934-1938) (Didier Francfort)

 • Otto Klemperer en de politieke gebeurtenissen in Europa tussen 1918 en 1938 (Philippe Olivier)

 • Searching for Lost Music (Francesco Lotoro)

 • Hermann Leopoldi and the Buchenwald Hymn (Ronald Leopoldi)Varia
 • Geheime Feldpolizei en Sipo-SD in België. Historiografische en analytische beschouwingen over twee actoren van de Duitse repressie (Louis Fortemps en Vincent Gabriel)


 • Tussen bekering en erkenning: Vlaamse franciscanen, kapucijnen en dominicanen tegenover Joden en Jodendom, 1920-1945 (Anton Milh)


 • Getuigen van onzichtbaar geweld: Denkoefening bij Byung-Chul Han, Psychopolitiek (Geert Van Coillie)
Herinneringsplek
 • De Jodensavanne. Ontstaan, geschiedenis en behoud van een Joodse site in Suriname (Kathleen Gijssels en Harold Sijlbing)BoekenplankNiet te missen
 

Enkele van onze projecten

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl          We zijn lid van het BCH  

De vzw Auschwitz in Gedachtenis dankt de Nationale Loterij en haar spelers voor hun inzet.

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.