Oproep aan leerkrachten: “Tolerantie: een gebrek aan respect?”
Daar waar “tolerantie” niet toereikend is om het anders zijn te respecteren, kan intolerantie leiden tot vernedering, intimidatie, uitsluiting en zelfs tot deportatie en uitroeiing.
Op weg naar burgerzin in tien stappen
Tien foto’s, filmpjes of tekeningen, tien stappen dus om samen met de klas op pad te gaan naar burgerzin toe. Dit nieuwe pedagogische werkstuk van de vzw Auschwitz in Gedachtenis behandelt tien thema's met betrekking tot respect en de problematiek tot wat een gebrek aan tolerantie kan leiden.
Gedetailleerde presentatie (pdf)
De vzw Auschwitz in Gedachtenis wil deze tien thematische lessen het liefst laten opmaken door mensen die op het terrein staan en die weten wat er leeft onder de jongeren. Dus indien jij als leerkracht hieraan graag wil meewerken, ben je van harte welkom.
Leerkrachten met interesse kunnen contact opnemen via mail met Georges Boschloos.
Project “Marollen-Zuid Wijk” – “Het samenbrengen van fragmenten”
Stichting Auschwitz, in het kader van het project “Marollen-Zuid Wijk” voor de terugwinning van de Joodse – en verzets- herinnering van de jaren 1930 tot aan de Bevrijding, doet een oproep tot “Het samenbrengen van fragmenten”.
Wij doen een oproep naar alle mensen die ons persoonlijke voorwerpen (persoonlijke brieven en documenten, maar ook kunstvoorwerpen), kranten en vooral foto’s, familiefilms en beeldmateriaal kunnen verschaffen. Spijtig genoeg hebben noch de pers, noch de radio of de films van die tijd sporen nagelaten van de tragedie die de Joodse bevolking van de Marollen-Zuid Wijk heeft meegemaakt.
Deze oproep maakt daarom deel uit van de wens van Stichting Auschwitz om archiefmateriaal te verzamelen aangaande de vervolging en de deportatie van de Joden van de “Marollen-Zuid Wijk” naar de nazi kampen, maar ook de wens om getuigenissen bijeen te brengen over het dagelijkse leven van de Joodse bevolking in de wijk gedurende de jaren 1930 en 1940, door middel van beelden van werk, vrije tijd, culturele en politieke bewegingen, van het familiale en het sociale leven…
Wij nodigen u uit om ons dit materiaal op te sturen, zodat wij het kunnen bewaren en het aan het publiek en onderzoekers kunnen laten ontdekken.
De stukken zullen toegevoegd worden aan de archieven van Stichting Auschwitz waar ze gecatalogeerd, bewaard en gedigitaliseerd zullen worden, teneinde de toegang ervan aan iedereen te vrijwaren.
Voor meer informatie: Wijkprojecten “Marollen-Zuid”
Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
+32 (0)2 512 79 98
info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323
Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.
Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis? Contacteer ons en stort € 50,00 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB met als melding: ‘Lidmaatschap 2025’. Het lidmaatschap geeft recht op de twee nummers van 2025 van ons wetenschappelijk tijdschrift Getuigen: Tussen geschiedenis en herinnering.
GIFTEN
Elke gift van € 40,00 of meer (in een of meerdere schijven) geeft recht op een belastingvermindering voor Belgische belastingbetalers.
Vermeld in de melding dat het om een ‘Gift’ gaat en vermeld uw rijksregisternummer. Dit is verplicht sinds 2024 om van de vrijstelling te kunnen genieten.