Stichting Auschwitz - Avant-première van de documentaire “Paul et Sophie, témoigner entre ombre et lumière”, 15 januari 2014
Actualiteiten

 

De avant-première van de documentairefilm “Paul et Sophie, témoigner entre ombre et lumière”, zal plaatsvinden in Brussel op woensdag 15 januari 2014 om 20u30 in het CCLJ in aanwezigheid van de twee vertolkers van de film: Sophie Rechtman en Paul Sobol.

Wanneer men de werkelijke betekenis wil bevatten van de Shoah, is een ontmoeting met een overlevende cruciaal. Persoonlijk authentieke verhalen zijn in de Geschiedenis gegoten. De Geschiedenis die de verhalen hun menselijke betekenis geven en ze begrijpvoller maken.
Vandaag zien we helaas dat de getuigen van de Shoah stilaan verdwijnen. Bijgevolg is het uiterst dringend om uit te kijken naar een nieuwe of vernieuwde vorm van getuigenissen overbrengen. Hoe moet de overlevering van wat de Shoah geweest is nu verder zonder getuigen? Deze documentaire film, gemaakt door het CCLJ in samenwerking met de Stichting Auschwitz en de Films de la Mémoire, wil proberen hier een antwoord op te bieden.

 

 

sobol rechtman


“Paul et Sophie”, een originele documentaire, gerealiseerd door Valentine Roels naar een idee van Ina Van Looy (CCLJ), is het verhaal van twee overlevenden: een gedeporteerde en een ondergedoken kind.

Sophie Rechtman is 8 jaar oud in 1942 wanneer ze door “gewone mensen” verstopt wordt gedurende meer dan twee jaar in Brussel en daardoor aan deportatie ontsnapt. Paul Sobol is een Brussels “ketje” van 18 jaar wanneer hij gedeporteerd wordt naar Auschwitz-Birkenau. Hij is één van de weinigen die het concentratiekamp overleeft. Beiden vertellen hun verhaal van wat het centrale punt van hun leven is: de Shoah. Ze spreken ook over wie ze vandaag zijn.

Dit is een co-productie van het CCLJ, Les Films de la Mémoire, de Stichting Auschwitz, GSARA en Création et Mémoire. De projectie wordt gevolgd door een korte voorstelling van de film als pedagogisch materiaal.
De film is origineel vanuit een eerste punt: de twee getuigenissen kunnen gebruikt worden als pedagogisch instrument door leerkrachten. De montage van de film is dusdanig opgesteld dat de verschillende delen (de twee getuigenissen – onderverdeeld in het voor, tijdens en na de Shoah) naar wens kunnen gebruikt worden op het terrein. De film kan onderbroken worden en getoond worden in zes hoofdstukken.
Een tweede originaliteit is dat deze film buiten het klassieke kader van de getuigenis breekt: men ervaart de emoties die de getuigen beleefd hebben. Men kan hun trauma volgen.
Met de steun van de Fédération Wallonie-Bruxelles – Dienst Vorming en Onderwijs, van het Ministerie voor Gelijke kansen, van de Stichting van het Judaïsme van België, van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel, van het COCOF van de Brusselse Gemeenschap, van het ministerie voor Sociale Zaken et van het Tax Shelter van de federale overheid van België (Lecobel).
 
 

 

Praktische informatie:

Centre communautaire laïc juif (CCLJ)
Munthofstraat, 52
1060 Brussel
Vrije ingang
Informatie en reservatie: 02 543 02 70 of info@cclj.be

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.