Stichting Auschwitz - Colloquium “États des lieux de la mémoire”, op 18 en 19 januari 2013 in Parijs
Actualiteiten

Het colloquium zal plaatsvinden op vrijdag 18 en zaterdag 19 januari, in het Maison Heinrich Heine gelegen in het Cité internationale universitaire de Paris


“États des lieux de la mémoire” [Inventaris van de Herinnering]

Colloquium georganiseerd door P. Mesnard in samenwerking met het Collège international de philosophie (Parijs), Stichting Auschwitz (Brussel), het CELIS (EA 1002) en het Maison des Sciences de l’Homme.

 

Er werd al veel gezegd en geschreven over de groeps- en de gemeenschappelijke herinneringen waarvan de betrokkenheid en de geschiedenis begrensd worden tot conflicten, “concurrentie-oorlogen”, strategieën voor het verbergen of het verzwijgen, in die mate dat deze termen gemeenplaatsen geworden zijn van een soort meer algemene doxa met betrekking tot de culturele en collectieve herinnering die gebruikt wordt in academische en mediatieke discours, zonder enige vraagstelling op enkele uitzonderingen na.

 

Deze conferentie stelt voor om een kritische lezing te ondernemen van de voorwaarden in kwestie over de opkomst, de samenstelling (het instellen) en het samenbrengen van verschillende herinneringen, voorbeeldig voor de grote misdaden uit de 20ste eeuw. De verschillende tussenkomsten zullen een vergelijkende benadering geven, enerzijds van de opkomst en de samenstelling van bepaalde groepsherinneringen (op welke wijze worden ze bevestigd en opgenomen binnen de openbare leefwereld en binnen de culturele belevenis?), en anderzijds van de interactie tussen de verschillende herinneringen die dezelfde gebeurtenissen en/of dezelfde, soms slechts tijdelijk, kenmerken en problemen gemeen hebben.

 

Programma (pdf)

 

 

Praktische informatie:

Maison Heinrich Heine – Cité internationale universitaire de Paris
27 C, Boulevard Jourdan – 75014 Paris

Vrijdag 18 januari van 14u30 tot 19u00 en zaterdag 19 januari 2013 van 10u00 tot 13u00 en van 14u00 tot 18u00

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.