Stichting Auschwitz - Seminarie “Geweld, gedachtenis en overdracht doorheen het stripverhaal”: 7 en 8 maart 2013
Actualiteiten

Seminarie, donderdag 7 en vrijdag 8 maart, geleid door Michel Kichka en Luba Jurgenson te Brussel in het gebouw van het Ministerie van de Federatie Wallonië-Brussel


Donderdag 7 maart – Michel Kichka (Illustrator, cartoonist, Professor aan de Hogeschool voor Schone Kunsten te Jeruzalem)
Auteur van: Deuxième génération: Ce que je n'ai pas dit à mon père [Tweede generatie: Wat ik mijn vader niet zei] (Dargaud, 2012)

Van 10u00 tot 17u00 in de “Salle Ingberg”

Met simultaanvertaling

 

michel_kichka

 

Tweede Generatie is geen afrekening met de geschiedenis. Het betreft eerder een autobiografisch verslag waarin Michel Kichka de beslissende momentopnames van een kindertijd, een jeugd en een leven traceert in de schaduw van de Shoah, van het vlakke land naar het beloofde land, tussen nachtmerries, grappige herinneringen, vreugdevolle momenten en bevrijdende daden.

Kichka, beroemde Israëlische schrijver en vooraanstaande cartoonist, is niet louter een fervente aanhanger van de vrede in het Nabije Oosten maar eveneens de zoon van een man die als enige lid van zijn familie de oorlog heeft overleeft. Op 20-jarige leeftijd keerde zijn vader terug naar zijn vaderland België. Hij kreeg twee dochters en twee zonen. En een dermate doorwegend verleden dat zijn kinderen, elkeen voor zich, hieruit moesten groeien. Op een unieke en ontroerende toon wordt een intiem en aangrijpend verhaal voorgesteld. Tweede Generatie is zowel een historisch documentair als verslaggevend striproman. Het is een prachtig en van de wijs brengend stripverhaal.

 

Artikel “La double peine du fils d'un déporté” [het tweevoudige verdriet van een zoon van een gedeporteerde], verschenen in Actualité de l’Histoire, juni 2012, p. 96.

kichka_adh

 

 

Vrijdag 8 maart – Luba Jurgenson (Paris-Sorbonne / CRAL - EHESS)
Laatste publicaties: Des témoins aux héritiers, la Shoah et la culture européenne (i.s.m. Alexandre Prstojevic), Petra, 2012; Art et Propagande, Jeux Inter-dits, 2011; Création et tyrannie, Sulliver, 2009.

Van 9u30 tot 16u30 in de “Salle Lucia de Brouckère”

Met simultaanvertaling

 

  • Voorstelling van de problematieken die gelinkt zijn aan de gedachtenisverwerking van de historische gewelddadigheden in stripverhalen: welke narratieve en referentiespecificiteiten voor dit medium?
    - Corpus, actoren (spreker, verteller, personages), referentieapparatuur, cognitieve dimensie (kennisopbouw, overdracht).
  • Analyse van het beeld in relatie tot de tekst: hoe wat getoond wordt interfereert met wat gezegd wordt, het vraagstuk rond het standpunt, de ruimte van het onuitgesprokene.
  • De tekenaar-onderzoeker: het stripverhaal en de archieven, de getuigenisverzameling.
  • Het stripverhaal en de gedachtenispolitieken.
  • Het stripverhaal als document: analyse van de tekeningen gemaakt tijdens de hechtenisperiode.
    - Voorstelling van het werk van Eufrosinia Kersnovskaja gaande over de hechtenis in Goelagkampen en de degradatie.
    - Het perspectief van een Goelagbewaker. Voorstelling van het werk van Danzig Baldajew.

 

 

Praktische informatie

Ministère de la Fédération Wallonie-Bruxelles
Salle Ingberg (7 maart) & Salle Lucia de Brouckère (8 maart)
Leopold II-laan 44
1080 BRUSSEL

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.