Stichting Auschwitz - Conferentie van Andreas Huyssen op 11 december 2012: “Het schimmenspel als medium van het politieke geheugen”
Actualiteiten

In het kader van zijn Cyclus van Conferenties en voordrachten, nodigt Stichting Auschwitz, Professor Andreas Huyssen van de Universiteit van Columbia (New York) uit op dinsdag 11 december van 17u00 to 19u00 in de Albertina (Koninklijke bibliotheek van België)


Het schimmenspel als medium van het politieke geheugen

 

De lezing presenteert twee kunstenaars wier werk gaat over traumatische geschiedenis en hun huidige na-effecten: de Deling van Brits-Indië bij Nalini Malani, het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime bij William Kentridge. Beide kunstenaars toonden hun werk op de tentoonstelling dOCUMENTA (13) deze zomer te Kassel. Beide hebben een unieke, moderne vorm van schimmenspel als een esthetisch medium ontwikkeld, dat de kwetsbaarheid en de noodzaak van het politieke geheugen op een krachtige manier overbrengen. Kentridge en Malani kunnen gezien worden als paradigmatische figuren wier werk belangrijke vragen doet rijzen over de “global art” na het modernisme en de metamorfose van de politiek van het transnationale geheugen in de zogenaamde periferie.

 

Andreas Huyssen is hoogleraar aan de afdeling Germaanse taal en studies van de Universiteit van Columbia in New York, waar hij in 1998 het “Centre for Comparative Literature and Society” opricht. Hij is één van de oprichters in 1974 van de New German Critique, toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift op dit domein.

 

Voorstelling (pdf)

 

Praktische informatie:

Dinsdag 11 december 2012 van 17u00 tot 19u00 in de Albertina (Koninklijke bibliotheek van België)

Ingang: Keizerslaan 4 – 1000 Brussel


De conferentie is in het Engels met simultane vertaling naar het Nederlands

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.