De vzw Auschwitz in Gedachtenis nodigt acht klassen uit Brusselse scholen uit om gratis naar de film THIS IS ENGLAND te gaan.
Leerlingen meenemen buiten de klaslokalen, het is niet altijd eenvoudig…
De volgende vragen duiken maar al te dikwijls op: waar kan je heen, welke plek kan hen boeien, welke activiteit kan hen spelenderwijs iets nuttigs bijbrengen?
… en ook veel te vaak: wat gaat het kosten? Kunnen alle leerlingen mee?
De vzw Auschwitz in Gedachtenis werkt al jaren aan pedagogische projecten en toepassingen om onze jeugd burgerzin bij te brengen, om hen te waarschuwen voor de gevaren van extreem gedrag, om hen toe te laten kritisch na te denken.
Daarom pakken wij dit jaar uit met iets totaal nieuw: wij nodigen acht klassen uit Brusselse scholen uit om gratis naar de film te gaan. Indien het project succesvol is wordt het later uitgebreid naar andere steden.
Wie, waar, wanneer en wat?
Een film van Shane Meadows
UK – 2006 – 101 min.
Originele (Engelse) versie, Nederlands ondertiteld
We zijn 1983. De 12-jarige Shaun wordt regelmatig gepest op school omdat hij niet echt ‘modieus’ is. Hij raakt verwikkeld in een gevecht wanneer een klasgenoot misplaatste grappen maakt over Shaun’s vader die omkwam tijdens de Falklandoorlog.
Op weg naar huis komt Shaun een bende jonge skinheads tegen die geleid wordt door Woody die onmiddellijk symphatie voelt voor de jonge Shaun en hem voorstelt zich bij de groep aan te sluiten. Al vlug ziet Shaun in Woody een oudere broer. Shaun beleeft eveneens een ‘eerste verleifdheid’ met de wat oudere Smel die zich hip kleedt in New Wave-stijl.
Dan verschijnt Combo op het toneel: een oudere skinhead die net uit de gevangenis ontslagen werd en vergezeld is door de besnorde en mes zwaaiende Banjo. Combo is een charismatisch maar instabiel individu met psychopathische neigingen, die nogal royaal zijn Engels nationalistische en racistische opvattingen rondstrooit. Al vlug onderneemt hij pogingen om het leiderschap van Woody over te nemen en dit leidt dan ook tot het opsplitsen van de bende. De jonge Shaun, de steeds oorlogvoerende Pukey en Gadget verkiezen Combo boven de apolitieke Woody. Shaun ziet een mentor in de figuur van Combo en deze herkent zichzelf in de jonge rebellerende Shaun. Combo neemt zijn bende mee naar een ‘witte’ nationalistische bijeenkomst waar Pukey zijn twijfels uitspreekt over hun racistische opvattingen. Hij wordt door Combo uit de groep gezet.
Stilaan zakt de bende af naar meer en meer racistische en criminele afgronden wanneer ze de Indiase winkelier Sandhu aanvallen. Nadat Lol, de vriendin van Woody, Combo afwijst, vervalt deze in een staat van woede en depressie. Hij koopt cannabis van Milky, het enige zwarte bendelid van Woody, en ze raken samen in een roes. Combo wordt steeds jaloerser bij het horen van de details die Milky vertelt over het comfortabele leven van zijn familie en Combo slaat Milky in een coma. Shaun, vastgehouden door Banjo, moet met afschuw het tafereel aanzien.
De film eindigt met een beeld van Shaun die piekert in zijn kamer en naar het strand trekt om er zijn Saint-George-vlag in zee te gooien.
Wil u erbij zijn? Contacteer ons telefonisch op 02 512 79 98 of per mail.
Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
+32 (0)2 512 79 98
info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323
Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.
Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis? Contacteer ons en stort € 50,00 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB met als melding: ‘Lidmaatschap 2025’. Het lidmaatschap geeft recht op de twee nummers van 2025 van ons wetenschappelijk tijdschrift Getuigen: Tussen geschiedenis en herinnering.
GIFTEN
Elke gift van € 40,00 of meer (in een of meerdere schijven) geeft recht op een belastingvermindering voor Belgische belastingbetalers.
Vermeld in de melding dat het om een ‘Gift’ gaat en vermeld uw rijksregisternummer. Dit is verplicht sinds 2024 om van de vrijstelling te kunnen genieten.