Stichting Auschwitz - Studiedag “Welke herinnering aan de Armeense genocide?”, 16 maart 2015
Actualiteiten
De volgende studiedag, georganiseerd door de vzw Auschwitz in Gedachtenis, zal plaatsvinden op maandag 16 maart in het Paleis der Academiën te Brussel.
 
armenie site
 
De genocide op de Armeniërs in Turkije (1915-1916) is nog steeds onderwerp van talrijke discussies. De Turkse regering, in tegenstelling tot vele andere regeringen, weigert nog steeds de genocide als dusdanig te erkennen. De Armeense gemeenschap levert een dagelijkse strijd voor deze erkenning en de constructie van een gedeelde herinnering aan 1915.
 
Bestaat er momenteel zoiets als een Armeens herinnering in Turkije? In feite hebben we de neiging om de ontkenning van de Armeense genocide te veralgemenen tot de gehele Turkse samenleving. Er is echter een Armeense gemeenschap in Turkije, een Armeense pers, maar ook burgers van Turkse afkomst die pleiten voor deze erkenning. Een deel van deze studiedag zal bijgevolg deze punten behandelen, zonder echter de druk en het geweld te minimaliseren die degenen die deze posities innemen moeten lijden (de moord op Hrant Dink op 19 januari 2007 was hiervan een tragisch voorbeeld).
 
Opbouw en transmissie van de herinnering. Wat zijn de specifieke kenmerken van de herinneringsconstructie rond de Armeense genocide? Is die al begonnen in de jaren twintig? Wat zijn de precieze doelen, buiten de erkenning, door de Turkse autoriteiten, van de misdaden begaan door de Jonge Turken en hun medeplichtigen? Welke herinneringsmodellen worden doorgegeven van de ene generatie naar de andere? Verhalen van vernietiging, van ballingschap? Is verzoening mogelijk? En wat is de rol van de herinnering aan de Holocaust in dit proces.
 
Programma:
 • 9u: Ontvangst
 • 9u30: Opening
  Janos Frühling (Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België)
  Michel Mahmourian (Advocaat, lid van de Armeense gemeenschap van België)
 • 9u45: Vragen en problematiek, problematische vragen
  Laurence van Ypersele (UCL, Louvain-la-Neuve)
  Philippe Mesnard (vzw Auschwitz in Gedachtenis)
 • 10u15: Laure Piaton (Museum van het Armeens Patrimonium te Valence): Une expérience de patrimonialisation de la mémoire arménienne: Le CPA de Valence (France)
 • 10u55: Anouche Kunth (CNRS): Mémoires paysagères de la Catastrophe. Réflexions sur l’image manquante
 • 11u35: Pauze
 • 11u50: Janine Altounian (Parijs): Comment traduire en mots l’expérience de son propre effacement rencontré lors d’un voyage en Turquie?
 • 12u30: Lunchpauze
 • 14u: Sila Cehreli (Universiteit van Marmara, Istanbul): Vers une (re)découverte du Yergir / Heimat arménien: débat public et prises de position en Turquie (2007-2015)
 • 14u40 : Michael Hofmann (Universiteit van Paderborn) : La dimension arménienne de la mémoire turco-allemande
 • 15u20 : Michel Marian (IEP, Esprit) : Construction mémorielle et rôle de la Shoa
 • 16u: Ronde tafel en afsluiting
 
Deze studiedag wordt enkel in het Frans gehouden.
 
 
 
Praktisch:

Paleis der Academiën
Hertogsstraat 1
1000 Brussel

Metro: lijnen 2 en 6 (halte Troon)
Tram: 92 et 94 (halte Paleizen)
Bus: 21, 27, 38, 71 et 95 (halte Hertog)

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.